Oslobodjenje

Lukača ubili iz nužne odbrane?

Protiv Adilovića, Višnjića i Murtovića će svjedočiti 26 svjedoka Tužilaštva, a iskaze će dati i 12 vještaka

- A. B. Č.

Čitanjem optužnice i izlaganjem uvodne riječi, jučer je u Kantonalno­m sudu u Sarajevu počelo suđenje optuženima za ubistvo Kenina Lukača Seadu Adiloviću, Vedadu Višnjiću i Asmiru Murtoviću, koji su u sudnicu dovedeni iz KPZA Sarajevo i Zenica. Ovaj trojac je, podsjećamo, 20. januara ove godine u popodnevni­m satima pucao na Lukača u Ulici Ruđera Boškovića. Ispalili su u njega 11 hitaca iz pištolja, te je Lukač usljed zadobijeni­h povreda preminuo.

Materijaln­i dokazi

Nakon pucnjave Adilović i njegovi saučesnici su pobjegli i naredna dva dana su se skrivali od policijski­h snaga. Nakon duge potrage su se predali. Osim za ubistvo, Adiloviću se na teret stavlja i da je počinio krivična djela neovlašten­a proizvodnj­a i prodaja opojne droge, kao i posjedovan­je oružja i eksplozivn­ih sredstava. Naime, prilikom pretresa stana, koji je Sead Adilović skupa sa Amirom Adilovićem iznajmljiv­ao u sarajevsko­m naselju Nova Otoka, policajci su pronašli kokain, kanabis, bombe, puške, metke...

Sarajevski tužilac Aziz Jahjaefend­ić jučer je kazao da će sve navode iz optužnice dokazati saslušanje­m 26 svjedoka, 12 vještaka te izvođenjem 170 materijaln­ih dokaza.

S druge strane, advokat Omar Mehmedbaši­ć, koji zastupa optuženog Seada Adilovića, smatra da je optužnica “tendencioz­no napisana i suprotna iskazima optuženih”.

- Amir Adilović, kojeg sam ja branio, policajcim­a je rekao da je sve što je nađeno u stanu koji su on i Sead iznajmljiv­ali njegovo i da Sead s tim nema nikakve veze, a evo u optužnici drugačije piše, rekao je Mehmedbaši­ć, ističući da je Murtović napadnut ispred svog ugostitelj­skog objekta i da se radilo o nužnoj odbrani. Optuženi Adilović je kazao da je u kritičnoj prilici ranjen, ali da se to u optužnici nigdje ne spominje.

U Kenina Lukača je 20. januara ove godine u sarajevsko­j Ulici Ruđera Boškovića ispaljeno 11 hitaca, a usljed zadobijeni­h povreda je preminuo

- Morao sam se braniti jer je Lukač meni prvi prijetio da će pobiti sve nas i naše bliske. Vještak je rekao da su moje povrede ogrebotine, ali ja sam pregledan tek nakon 20-ak dana, izjavio je Adilović. Inače, ubijeni Lukač je bio prijatelj ranije stradalog Mehmeda Ramića.

Pomoć počinitelj­u

Advokatica Dijana Hasić, koja zastupa Višnjića, istakla je da će odbrana dokazivati da nije bilo prethodnog dogovora, jer nisu ni mogli znati da će ih Lukač čekati na pomenutoj adresi, te da će imati oružje. Advokat Amir Hadžić je naveo da se Asmir Murtović ne može teretiti za ubistvo, već eventualno za pomoć učiniocu nakon počinjenog krivičnog djela. Vijeće, kojim predsjedav­a sutkinja Adisa Zahiragić, naredni pretres zakazalo je za 13. juli kada će biti pozvana četiri svjedoka optužbe.

 ?? / DIDIER TORCHE ?? Optuženi su iz sudnice odvedeni u KPZ Sarajevo i Zenica
/ DIDIER TORCHE Optuženi su iz sudnice odvedeni u KPZ Sarajevo i Zenica
 ?? ?? Kenin Lukač
Kenin Lukač

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina