Oslobodjenje

Kralj rock ‘n’ rolla živi vječno

Na američkoj premijeri filma o Elvisu Presleyju okupile su se čak tri generacije njegove porodice

- N. S.

Pokojni kralj rock and rolla Elvis Presley imao je uistinu buran život, o čemu dovoljno govori njegovo porodično naslijeđe. Iza njega su ostali supruga, kćerka i unuke, ali su prilike kada ih se moglo vidjeti zajedno bile vrlo rijetke. Zato je njihovo nedavno okupljanje u Memphisu prošlo veoma zapaženo, a ni povod nije bio tek takav. Naime, one su bile gošće na premijeri biografsko­g filma o kralju rocka.

Tri generacije porodice Elvisa Presleyja stigle su zajedno proteklog vikenda u rodni grad muzičke ikone i zajedno pozirale na crvenom tepihu prije nego je film prikazan. Bila je tu njegova bivša supruga, 77-godišnja Priscilla Presley, kći jedinica, 54-godišnja Lisa-marie te unuke, 33-godišnja Riley Keough kao i 13-godišnje blizanke Harper Vivienne Ann i Finley Aaron Love Lockwood.

Samo je želio Cadillac

- Bilo je to vrlo emotivno iskustvo. Nije lako gledati kada je riječ o vašoj porodici. Počela sam plakati nakon prvih pet minuta filma i nisam prestala do kraja. Mnogo je tu porodičnih, generacijs­kih trauma, koje su u to vrijeme počele za našu porodicu, istakla je Priscilla Presley.

Film inače hronološki prati život i karijeru Elvisa Presleyja od najranije dobi i njegovog odrastanja u Mississipp­iju pa sve do trenutka kada je postao muzička i filmska zvijezda, a sve je začinjeno i kompleksni­m odnosom koji je imao sa svojim menadžerom.

Kao i svaka planetarno popularna zvijezda, legendarni Elvis borio se protiv posljedica slave i brojnih poroka u svom naizgled savršenom životu. Plavooki dječak siromašnog porijekla, koji je samo želio svojoj

Novi film je djelo vizionarsk­og i za Oscar nominirano­g redatelja Baza Luhrmanna i studija Warner Bros.

porodici kupiti Cadillac i svirati muziku svog djetinjstv­a, nije niti sanjao da će zauvijek promijenit­i muzički svijet te se upisati u historiju kao zvijezda koja je pokrenula rock ‘n’ roll revoluciju u cijelom svijetu.

Njegovi nastupi čekali su se danima, a fanovi su doslovno padali u nesvijest kada bi ga vidjeli. Slovio je kao seks simbol tadašnjeg doba, svjesno i odlučno srušio je seksualne tabue pedesetih godina, no njegovo je srce zauvijek osvojila upravo Priscilla, s kojom je uplovio u bračnu luku i dobio kćerkicu. Tokom bogate muzičke i filmske karijere nije izmaknuo pritisku i kontroli svog menadžera Toma Parkera, kojeg brojni okrivljuju za probleme sa sedativima, amfetamini­ma i lijekovima protiv bolova.

Novi film je djelo vizionarsk­og i za Oscar nominirano­g reditelja Baza Luhrmanna i studija Warner Bros., u kojem glavne uloge nose Austin Butler i oskarovac Tom Hanks. Film je dobio izvrsne kritike i 12-minutne ovacije publike na ovogodišnj­em Filmskom festivalu u Cannesu. Riječ je o modernom filmu i modernom pogledu na najvećeg muzičkog velikana, a tome u prilog ide i fenomenala­n soundtrack na kojem su se našle pjesme, pomalo začuđujuće, Eminema, Tame Impala, Doja Cat, Jacka Whitea, Chrisa Isaka, Cee Lo Greena, Diplo, Denzel Curry, Maneskin, Kacey Musgraves i drugih.

Ubrzo i na streamingu

Radi se o hitovima poput pjesme “Vegas” (Doja Cat), koja je već zavladala eterom i društvenim mrežama i najbolji je uvod za ljetnu razbibrigu koja nas ovog ljeta čeka u kinima. Film je inače trebao biti objavljen 1. oktobra 2021, prije nego što je odgođen na 5. novembar 2021, zbog pandemije Covid-19. Na kraju je premijera ipak pomaknuta za juni 2022, javio se Cannes i ispalo je bolje nego je iko i očekivao. Zanimljivo je kako će se film u ovom vremenu dominacije streaming servisa u kinima zadržati najviše 45 dana prije nego sleti na platformu HBO Max.

 ?? ?? Austin Butler kao Elvis
Austin Butler kao Elvis

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina