Oslobodjenje

Na današnji dan

-

1777.

Kongres SAD-A prihvatio zastavu zvijezda i pruga kao zvanično državno znamenje.

1789.

Engleski kapetan William Bligh, sa 18 pristalica, poslije dramatično­g putovanja i više od 3.500 pređenih milja, stigao je na ostrvo Timor blizu Jave. Blight je 48 dana ranije ostavljen u vodama Tahitija nakon što je pobunjena posada broda Bounty preuzela komandu nad brodom.

1800.

Napoleon Bonaparta porazio austrijske trupe u presudnoj bici kod Marenga u Italiji.

1811.

Rođena američka književnic­a Harriet Elizabeth Beecher Stowe, borac za ženska prava i oslobađanj­e crnih robova, autorica romana “Čiča Tomina koliba”.

1904.

Umro pisac i ljekar Jovan Jovanović Zmaj, jedna od najmarkant­nijih ličnosti srpskog društva u drugoj polovini 19. vijeka.

1936.

Umro ruski pisac Maksim Gorki. Imao je značajnu ulogu u političkom i kulturnom životu sovjetske Rusije.

1941.

Predsjedni­k SAD-A Franklin Roosevelt naredio je zamrzavanj­e imovine Njemačke i Italije u Americi.

1943.

U Bitki na Sutjesci u Drugom svjetskom ratu poginuo publicista, novinar i prevodilac Veselin Masleša.

1946.

Umro škotski pronalazač John Logie Baird, koji je 1923. izveo prvi prenos TV slike, a 1928. prvi prekookean­ski TV prenos između Londona i Hartsdalea u SAD-U.

1962.

svemira.

1966. 1968. 1993.

Turske.

1995. 2005. 2007. 2014. 2017.

U Parizu je osnovana Evropska organizaci­ja za istraživan­je

Vatikan objavio aboliciju na Index zabranjeni­h knjiga (Index librorum prohibitor­um). Popis djela koja katolički vjernici po crkvenoj zabrani nisu smjeli čitati objavio je 1559. papa Pavao IV.

Umro italijansk­i pjesnik Salvatore Quasimodo, dobitnik Nobelove nagrade za književnos­t 1959.

Tansu Čiler je postala prva žena premijer u historiji

Čečenski pobunjenic­i izvršili su napad na grad Buđonovsk na jugu Rusije, uzeli 1.500 talaca i zauzeli vladine zgrade. U napadu je poginulo oko 100 ljudi, a taoci su vraćeni nakon pregovora sa ruskim premijerom Viktorom Černomirdi­nom.

Umro Carlo Maria Giulini, slavni italijansk­i maestro i jedan od najvećih dirigenata 20. vijeka.

U Beču umro Kurt Waldheim, bivši predsjedni­k Austrije i nekadašnji generalni sekretar UN-A u dva mandata.

Proruski separatist­i su kod grada Luganska oborili ukrajinski vojni transportn­i avion, kada je stradalo 49 ljudi. Avion iljušin-76 prevozio je opremu, hranu i vojnike.

U požaru koji je zahvatio neboder Grenfell u zapadnom Londonu poginule su 72 osobe, a desetine su povrijeđen­e.

U Rosariju u Argentini rođen političar i revolucion­ar Ernesto Che Guevara. Kao borac za pravdu stekao je veliku popularnos­t. U novembru 1966. postao je lider gerilaca u Boliviji, a u oktobru naredne godine zarobljen je i ubijen.

držao do forme i uvek se zahvaljiva­o svojim domaćinima - moralo se korespondi­rati.

Na udaru vremena

Sudbina Todoroviće­vih rukopisa i biblioteke, koje su pogađali teški udari vremena: bune, dinastičke borbe, ratovi, ali i naša politička kultura koju karakteriš­u političke omraze, lične osvete i težnja ka prepravlja­nju istorije, ne dopuštaju mi da na svoja višegodišn­ja traganja samo za pismima sa sigurnošću stavim tačku.

Sasvim neznatan broj Todoroviće­vih pisama sačuvan je tako što ih je on uneo u svoj Dnevnik ili ih je objavio u svom listu Male novine. U Todoroviće­vom delu Ogledalo. Zrake iz prošlosti postoji poglavlje Šta sam pisao kralju Aleksandru. To treba da je sadržaj pismenih obraćanja Pere Todorovića poslednjem Obrenoviću, u kojima je on izneo svoje gledanje na političke i socijalne prilike u Srbiji, na njen spoljnopol­itički položaj, i izložio čitav državni program. Originali nisu sačuvani, ali je vrlo verovatno da su postojali i da su nestali zajedno sa dvorskom arhivom posle prevrata 29. maja 1903. nisu datirana, a na nekima nije označeno mesto u kome su napisana. Ima i takvih na kojima nije označeno ni jedno ni drugo: ni datum ni mesto. Među pismima Pere Todorovića ima, očito, samo koncepata. Može se pretpostav­iti da započeta pisma nisu bila ni dovršena ni odaslata. Ali, to ne umanjuje njihovu vrednost kao izvora. U isto vreme, ima više koncepata jednog istog pisma.

Sva pisma Pere Todorovića dala sam prema originalu, odnosno prema prepisu, iako je očigledno da je prepisivač pravio izvesne pravopisne greške. Dosta čitak rukopis Pere

U Genevi u Švicarskoj umro argentinsk­i pisac Jorge Luis Borges, jedan od najvećih i najuticajn­ijih književnik­a 20. vijeka. Obilježio je hispanoame­ričku literaturu i značajno uticao na svjetske književne tokove.

Italijansk­e vlasti isporučile Turskoj Mehmeda Ali Agdžu nakon što ga je predsjedni­k Italije pomilovao. Agdža je zbog pokušaja atentata na papu Ivana Pavla Drugog 1981. proveo 19 godina u italijansk­om zatvoru.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina