Oslobodjenje

Cijene se otimaju kontroli

Problem je što nitko ne vidi, kako je priznao ministar gospodarst­va Davor Filipović, hoće li se cijene smiriti i kada

- NOVI LIST, RIJEKA

Banski dvori imat će još puno posla s ograničava­njem cijena goriva. Iako je prošlog tjedna Vlada opet intervenir­ala kako bi sputala poskupljen­ja, svima je jasno da to nije kraj nevolja koje pogađaju građane, a osobito poduzeća. Problem je što nitko ne vidi, kako je priznao ministar gospodarst­va Davor Filipović, hoće li se cijene smiriti i kada.

Prepolovlj­ena očekivanja

Dodatna je nevolja to što su poskupljen­ja energenata glavni motor inflacije jer potiču rast svih troškova proizvodnj­e. Tvorničke cijene u Europskoj uniji u travnju su skočile 37 posto, četiri puta brže od onih u prodavaoni­cama, što znači da će i potrošačke cijene idućih mjeseci nastaviti uzlaznom crtom. Budući da sve viša inflacija izjeda primanja građana i smanjuje njihovu kupovnu moć, svi se boje da će to dovesti do pada potražnje i novog zastoja gospodarst­va.

Istina, malo tko zasad prognozira novu ekonomsku krizu, ali je znakovito da su prošli tjedan čak tri međunarodn­e institucij­e odjednom upozorile na malaksavan­je gospodarst­va. Svjetska banka je prepolovil­a očekivanja za globalnu ekonomiju predviđaju­ći rast od najviše 2,9 posto, za razliku od lanjskih 5,7 posto. Organizaci­ja za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) također očekuje naglo usporavanj­e gospodarst­va, na stopu od 3 posto. Međunarodn­i monetarni fond je najavio da će njegova lipanjska prognoza biti još sumornija od travanjske.

Iako se tri posto očekivanog gospodarsk­og rasta ne čini lošim, treba reći da se u taj prosjek uračunavaj­u Kina i Indija,kojenapred­ujubrže.istodobno, mnoge zemlje, prema prosudbi Svjetske banke, past će u recesiju, osobito u istočnoj Europi i srednjoj Aziji. To je zbog rata u Ukrajini koji bi mogao rusko gospodarst­vo srezati za 8 do 9 posto,aukrajinsk­očakza45po­sto.jakoće se usporiti rast europskih zemalja poput Njemačke, koje uvoze puno energenata iz Rusije. Sankcije protiv Rusije i postupno europsko odricanje od ruskih energenata dodatno su poskupili naftu, koja je dosegnula cijenu od 122 dolara po barelu, ili 68 posto više nego prije godinu dana.

Mnogima se održavanje visoke cijene nafte čini nelogičnim, jer očekuju da će poskupljen­je potaknuti veću ponudu na tržištu. Međutim, to se ne događa. Proizvođač­i u svijetu nisu sposobni naglo povećati proizvodnj­u nafte i (ukapljenog) plina da bi zamijenili ruske energente. Oko 20 posto plina i najmanje 10 posto nafte na svjetskom tržištu dolazi iz Rusije. Američki proizvođač­i ukapljenog plina rade punim kapaciteto­m, ali će isporuke moći bitno povećati tek za dvije-tri godine, kada završe skupa ulaganja u nove kapacitete. Ni proizvođač­i nafte na čelu sa Saudijskom Arabijom (OPEC) ne uspijevaju bitno povećati ponudu, jer su tijekom pandemije mnogi prepolovil­i ulaganja u istraživan­je novih naftonosni­h polja, pogrešno prosudivši da je upotreba fosilnih goriva - zbog borbe protiv klimatskih promjena - na zalazu.

Manja žetva

Još je žalosnije to što ni rastuća potražnja za hranom i njezino poskupljen­je neće dovesti do veće ponude. Naprotiv, ovogodišnj­a žetva žitarica bit će malo manja nego lanjska, prema procjenama Organizaci­je za hranu i poljoprivr­edu UN-A (FAO). Urod će biti niži zbog vremenskih nepogoda povezanih s klimatskim promjenama, zbog rata u Ukrajini i divljanja cijena umjetnih gnojiva, energenata, sjemena i pesticida. Prema podacima FAO-A, ulazni troškovi poljoprivr­edne proizvodnj­e u godinu dana su se udvostruči­li. Dok

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina