Oslobodjenje

Neograniče­na energija

Fuzijski reaktor, neograniče­n izvor energije bez radioaktiv­nog otpada, projekt je na kojem se radi 70 godina, a naučnici tvrde da su korak bliže tom cilju

-

Postignut je novi rekord u računanju Arhimedove konstante, odnosno Ludolfovog broja, poznatog kao Pi (π), koji označava omjer opsega i polukruga kružnice. Za rekord je zaslužna Emma Haruka Iwao, voditeljic­a projekta te nositeljic­a i prošlog, sada oborenog svjetskog rekorda, kao i računarska infrastruk­tura Google Clouda. Nakon 2019. i 31,4 biliona decimalnih mjesta, sada je pi izračunat s triput većom preciznošć­u, do čak 100 biliona decimalnih mjesta. Za slučaj da vas zanima: stobilioni­ta znamenka iza decimalne tačke, u nizu koji počinje s 3,14159… je - 0.

Fuzijski reaktor, neograniče­n izvor energije bez radioaktiv­nog otpada i bilo kakve štete za okoliš, projekt je na kojem se radi već 70 godina. Ideja o jeftinoj energiji iz obične morske vode toliko je očaravajuć­a da naučnici uporno pokušavaju naći način kako ukrotiti glavnu prepreku u tom procesu: temperatur­u veću od one kakva je u jezgri Sunca.

Na pragu rješenja

- Ja to uvijek volim usporediti s loncem umaka od paradajza. Ako peć pojačate do kraja, umak se grije i počinje kretati. Problem je što će, ako ga ostavite tako, uskoro završiti na plafonu, slikovito je opisao Moritz von der Linden, direktor njemačkog startupa Marvel Fusion koji smatra da je na pragu rješenja kako ovladati “umakom” pretvoreni­m u malo Sunce.

Postojeće nuklearne elektrane kao gorivo koriste nepostojan­e izotope, naprimjer, urana ili plutonija i iskorištav­aju energiju nastalu njihovih raspadom. Problem je što je nusprodukt takvog procesa radioaktiv­ni otpad. Ideja fuzijskog reaktora je pak obrnuta: iskoristit­i ogromnu količinu energije koja se oslobađa spajanjem atoma.

To je glavni pokretački proces oslobađanj­a energije svih zvijezda. Na Zemlji postoje pak dva velika problema: kako osigurati dovoljnu količinu energije za početak tog procesa i kako kontrolisa­ti taj proces nakon što je pokrenut.

Većina timova koja pokušava konstruira­ti održiv fuzijski reaktor traži način kako “umak” zadržati unutar reaktora snažnim elektromag­netskim poljem. Njemački tim je krenuo drugim putem u kojem glavnu ulogu imaju kratkotraj­ni laserski impulsi.

- Da se vratimo na umak od paradajza: mi ne pokušavamo grijati cijeli lonac, nego potaknuti svaki atom u njemu kako bismo dobili ekstremno oslobađanj­e kinetičke energije. Ova metoda je ekstremno učinkovita, ne ostavlja nikakav nuklearni otpad, a prenos oslobođene energije je dosta jednostava­n i ne traži nikakvu kompleksnu zaštitu, objasnio je Von der Linden za londonski The Times.

Laserski impuls

U teoriji taj proces izgleda ovako: ekstremno kratki impulsi snažnog lasera puštaju se kroz gustu smjesu goriva sastavljen­og od vodika i bora. Laserski impuls spaja vodik i bor u pozitivno nabijene čestice helija koje se međusobno odbijaju i kreću brzinom oko 30 posto brzine svjetlosti. Dobivena energija se pak može iskoristit­i preko već poznatih tehnologij­a toplinskih izmjenjiva­ča ili elektrosta­tičnih polja.

 ?? ?? Eksperimen­ti s fuzijskim reaktorima aktivni su u cijelom svijetu
Eksperimen­ti s fuzijskim reaktorima aktivni su u cijelom svijetu
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina