Oslobodjenje

Kazna za FSBIH

-

Pet potencijal­nih rivala

Fudbaleri Zrinjskog danas će saznati rivala u 1. pretkolu nove sezone UEFA Lige šampiona, dok će sutra saznati potencijal­nog rivala ako se plasiraju u 2. pretkolo. Jučer je UEFA objavila i šešire za današnji žrijeb, pa je Zrinjski tako dobio pet potencijal­nih rivala. To su azerbejdža­nski Qarabag, Lincoln Red Imps sa Gibraltara, Slovan Bratislava iz Slovačke, Shamrock Rovers iz Republike Irske, te Sheriff iz Moldavije. Svakako da je Sheriff najteži potencijal­ni rival, jer se radi o ekipi koja je prošle sezone pobijedila i Real Madrid u Ligi šampiona.

Disciplins­ka komisija UEFA donijela je odluku o kazni za FSBIH zbog incidenata na utakmici Lige nacija između Bosne i Hercegovin­e i Rumunije. FSBIH kažnjen je novčanim iznosom od 14.500 eura zbog rasističko­g ponašanja navijača i utrčavanja u teren, te zatvaranje­m jednog sektora koji obuhvata 1.500 mjesta u narednoj utakmici UEFA Lige nacija. Tako će u susretu između selekcija BIH i Finske, koji se igra večeras na stadionu Bilino polje u Zenici, biti zatvorena južna tribina sa 1.500 mjesta. Neće biti pomjeranja navijača koji su već kupili karte.

Nogometna reprezenta­cija Bosne i Hercegovin­e večeras na Bilinom polju u okviru 4. kola Lige nacija divizija B dočekuje Finsku. Cilj je pobjeda sa kojom bi se zmajevi učvrstili na prvom mjestu u grupi 3 i tako dočekali septembar i posljednja dva meča, sa Crnom Gorom kod kuće i Rumunijom u gostima.

Nezgodni Pukki

Tri odigrana susreta od 4. do 11. juna daju nam optimizam da bismo mogli slaviti nad Fincima i osvetiti im se za poraz u posljednji­m kvalifikac­ijama za Svjetsko prvenstvo kada su nas udaljili od baraža. Prije deset dana u Helsinkiju smo se “iščupali” zahvaljuju­ći džokeru sa klupe Smailu Prevljaku koji je pogodio u sudijskoj nadoknadi i donio nam bod. Tada je za Fince pogodio Teemo Pukki, čovjek kojem “leži” naša selekcija. U dosadašnji­h pet mečeva zabio nam je isto toliko pogodaka.

Dva puta su Finci slavili (8. juna 2019. u Tampereu u kvalifikac­ijama za Evropsko prvenstvo - 2:0 i 13. novembra 2021. godine u Zenici - 1:3), dva puta je bilo neriješeno (oba puta u Helsinkiju, 24. marta 2021. - 2:2 u kvalifikac­ijama za Svjetsko prvenstvo i 4. juna 2022. - 1:1 u Ligi nacija), a jednom su pobijedili zmajevi (12. oktobra 2019. u Zenici - 4:1 u kvalifikac­ijama za Evropsko prvenstvo).

Selektor Petev najavio je promjene u ekipi. Očekuje se da će se među 18 vratiti Duljević, da bi šansu trebali dobiti Stevanović i Menalo po krilnim pozicijama, kao i Prcić i Bešić u veznom redu. Džeko će najvjerova­tnije igrati od prve minute kao i Pjanić. Očekuje se da će na desni bok Gazibegovi­ć ili Dedić. Šansu

Navijačka grupa Ultra Crna Gora skupila je novac za kupovinu kombija bh. navijača čiji je kombi zapaljen u Podgorici

bi mogao dobiti s klupe i najbolji strijelac Premijer lige BIH Nemanja Bilbija.

- Nadam se da će naši momci dati sve od sebe. Ne zavisi sve od veznog reda, jer kada se branimo, špic je naš prvi defanzivni igrač. Moramo biti jako čvrsti. Protiv Finske smo odigrali puno utakmica i dobro se znamo. Ono što je bitno jeste da svi igrači odrade ono što tražim od njih. Svaka utakmica je posebna za sebe, a sve što je bitno sutra jeste rezultat, rekao je Petev u najavi meča, te je potvrdio da Mateo Sušić vjerovatno neće igrati zbog povrede.

Na novinarsko pitanje da li očekuje da BH Fanaticosi promijene stav i prekinu sa zahtjevom da podnese ostavku, Petev je odgovorio: “Imam nešto u glavi, ali to ću izjaviti nakon Finske”. O čemu se radi, odnosno šta će Petev saopštiti, znaće

 ?? /M ?? Spremni za meč sa nezgodnim Fincima
/M Spremni za meč sa nezgodnim Fincima
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina