Oslobodjenje

Ljudi me zvali i ja d

Najtrofejn­iji bosanskohe­rcegovački fudbalski trener Amar Osim od jučer je i zvanično preuzeo Velež, gdje je izvršio prozivku i počeo pripreme

- Piše: JASMIN TAJIĆ

Amar Osim, najtrofejn­iji bh. trener, od jučer je i zvanično preuzeo ulogu trenera FK Velež. Strateg koji je u BIH radio samo u FK Željezniča­r, zadužio je crvenu opremu i u narednoj sezoni vodit će rođene.

Impresije

- Kako sam došao? Zvali me ljudi. Nisam očekivao da će me zvati jer sam pratio dešavanja oko Feđe Dudića, možda čak i više nego što bih smio priznati. Ja sam bio u to involviran, jer smo se mi prilično često čuli, tako da znao sam otprilike šta se tu dešava, ali nisam imao ideju da bi me neko mogao zvati, pa sam s te strane bio iznenađen. Kad su me zvali, nisam sebe vidio ni tu, ni bilo gdje drugo, osim u klubu gdje sam radio, ali kad sam sreo direktora kluba (Džemil Šoše, op. a), kome nije bilo teško da dođe meni na noge, proveli smo četiri, pet sati zajedno, malo sam promijenio sliku o svemu tome i o načinu na koji bih ja trebao razmišljat­i, a i o klubu uopšte, kad sam vidio kako se razmišlja, kako se radi, o kakvim detaljima vode računa, kaže Osim, koji ističe da je dobro pratio Velež.

- Imam kod kuće sve moguće tvkanale. Nisam imao šta raditi, samo sam gledao utakmice. Velež je igrao u Evropi, predstavio na najbolji mogući način naš fudbal i onda sam nastavio pratiti. Pratio sam jer je bio među interesant­nijim ekipama u Premijer ligi. Znam gotovo sve igrače, jer nisam prije 10 godina bio trener u Želji, nego prije godinu, tako da poznajem ekipu. Ne znam kao što ih je znao moj prethodnik, ali znam bolje nego neko drugi, govori novi šef struke rođenih, koji nije želio naglašavat­i tačna imena igrača koji bi mogli pojačati ekipu.

- Velež je napravio iskorak posljednji­h nekoliko godina. Jer se mora nazvati iskorakom kad se klub koji je tri godine igrao Prvu ligu FBIH vrati u Premijer ligu i tri godine poslije ima dva izlaska u Evropu i jedan trofej u takvoj konkurenci­ji. Taj iskorak mu je omogućio nekakav kontinuite­t. To je snaga kada imaš igrače koji su tu i koji znaju šta je klub i kako se ponašati. Velež je našao dobar balans i ne vjerujem da će se ekipa dramatično mijenjati u odnosu na ranije.

Dotakao se i Evrope, odnosno mogućih protivnika u Konferenci­jskoj ligi.

 ?? / SPORT1 ?? Od sada u novoj ulozi
/ SPORT1 Od sada u novoj ulozi
 ?? ?? Starčević vjerovatno preuzima Leotar
Starčević vjerovatno preuzima Leotar

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina