Oslobodjenje

Ovo je veliki događaj za Bosnu i Hercegovin­u

Naša zemlja će od sutra, pa do 21. juna biti domaćin Evropskog prvenstva B i C divizije u košarci u kolicima, a o organizaci­ji za Oslobođenj­e govori Alaga Pašić, direktor bh. tima

- Razgovarao: SANEL KONJHODŽIĆ

Norveški golgeter Erling Haaland jučer je potpisao petogodišn­ji ugovor s Manchester Cityjem.

- Ovo je poseban dan za mene i moju porodicu. Pep Guardiola je jedan od najboljih trenera na svijetu. Vjerujem da sam došao u ekipu u kojoj ću ispuniti svoje ambicije, izjavio je Haaland za zvaničnu stranicu Cityja.

- Odabrao sam City zbog oca. Rođen sam u Engleskoj i Cityjev sam navijač od malih nogu. Znam puno o tom klubu. Osjećam se kao kod kuće i ovdje se najbolje mogu razviti, dodao je Norvežanin.

Košarkaška reprezenta­cija Bosne i Hercegovin­e u kolicima domaćin je Evropskog prvenstva B i C divizije, koje će se održati u Sarajevu u narednim danima.

Posveta

Takmičenje će zvanično biti otvoreno sutra utakmicama prvog kola po grupama. Prethodnih skoro pola godine trajale su pripreme za ovaj veliki događaj, a pred sami početak takmičenja razgovaral­i smo sa Alagom Pašićem, direktorom reprezenta­cije.

Prvenstvo počinje u srijedu.

Kako teku pripreme za početak takmičenja?

- Prethodni period smo radili na pripremama za ovaj veliki događaj. Prije svega moram reći da je ovo velika stvar za naš savez i da smo dobili povjerenje IWBF-A za organizaci­ju ovakve jedne smotre. Učinili smo sve da se ekipe koje dolaze osjećaju vrlo dobro i imaju sve potrebno da mogu da se posvete utakmicama, rekao nam je na početku razgovora Pašić.

Koliko je zahtjevna organizaci­ja jednog ovakvog turnira?

- Sam podatak da će biti odigrane 43 utakmice, a svi znamo kako je specifično takmičenje ove vrste košarke, jasno govori koliko je zahtjevno organizova­ti sve. Kao što smo rekli, ukupno 14 reprezenta­cija dolazi na takmičenje. Ali ako se pogleda malo šira slika, onda treba reći da je ovo, pored toga što je veliki događaj za našu košarku, velika stvar i za grad Sarajevo i Bosnu i Hercegovin­u. Ukupno bismo trebali imati oko 350 gostiju, iz više od 25 zemalja Evrope. Procjena je da će ovo takmičenje generisati više od dva miliona KM u budžet grada kroz razne aktivnosti. Mislim da to nije nimalo zanemariva stvar, koja će pored promocije našeg sporta učiniti puno za promociju grada i naše države. Moram istaći da nam hotel Hills, gdje će biti održano prvenstvo, pruža sve potrebne uslove za organizaci­ju takmičenja.

Naš tim ima velike ambicije na ovom takmičenju.

- Bosna i Hercegovin­a je prije šest godina bila domaćin prvenstva Divizije B i tada nam je malo nedostajal­o da pređemo u višu kategoriju. Isto tako i danas imamo namjeru da pokušamo ostvariti taj plasman. Danas smo dosta iskusniji, imamo dobar tim, koji je spreman napraviti taj podvig i učinit ćemo sve da ostvarimo plasman u Diviziju A.

Koliko ste imali pomoći od države i sponzora?

- Moram priznati da je organizaci­ja ovakvog događaja izuzetno zahtjevna. Specifično­st ovog sporta, specijalni uslovi za smještaj, treniranje i odigravanj­e utakmica, dodatno dižu troškove organizaci­je i moram reći da smo imali dosta problema, pa i nerazumije­vanja od pojedinih institucij­a. Neke stvari smo uspjeli zakrpiti finansijam­a, dovijali smo se na razne načine.

BIH je prije šest godina bila domaćin prvenstva Divizije

B i tada nam je malo nedostajal­o da pređemo u višu kategoriju. I sada nam je isti cilj

Partneri

Još imamo obećanja nekih institucij­a za pomoć, prvenstven­o finansijsk­u, pa ćemo vidjeti da li će ispoštovat­i obećano. Moram istaći da su uz nas bili naši stalni partneri poput BH Telecoma, Sare, Bauerfeind­a, Kantona Sarajevo i Općine Centar. Koristim i ovu priliku da im zahvalim, kao i svima koji su pomogli ovu manifestac­iju.

Za kraj još jednom da napomenemo da Evropsko prvenstvo za košarkaše u kolicima ECMBC Sarajevo 2022. zvanično počinje sutra u hotelu Hills, a trajat će sve do 21. juna, kada ćemo dobiti pobjednike takmičenja.

 ?? ?? Najavni plakat
Najavni plakat
 ?? ?? Pašić: Dosta smo iskusniji, imamo dobar tim
Pašić: Dosta smo iskusniji, imamo dobar tim
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina