Oslobodjenje

SDS čeka da se Dod

Glavni odbor SNSD-A biće održan početkom jula i tada će se znati za koju se funkciju Dodik opredijeli­o, dok u SDS-U kreću ispočetka

- Piše: GORAN DAKIĆ

Potpredsje­dnik SDP-A BIH Vojin Mijatović biće kandidat za srpskog člana Predsjedni­štva BIH. Mijatović je tek drugo “konkretno” političko ime koje je prijavljen­o za oktobarski maraton iz Banje Luke do Sarajeva. Pored njega, jedino je još lider DNS-A Nenad Nešić potvrdio da će da se kandiduje za srpskog člana Predsjedni­štva BIH.

Smanjene šanse

- SDP treba biti na prostoru čitave BIH. Trebamo biti dokaz da je građanska multietnič­ka BIH moguća. Prije šest mjeseci nisam bio siguran da ću biti kandidat, pa sam uputio apel dijaspori da se do 19. jula prijavi za glasanje. Van zemlje živi 500.000 građana BIH. Mi državu imamo, ali nemamo društvo. Vrijeme je da Bosanci i Hercegovci biraju Bosance i Hercegovce, kazao je Mijatović.

Vlast okupljena oko SNSD-A imaće, kako stvari sada stoje, samo jednog kandidata za srpskog člana Predsjedni­štva, dok bi opozicija u ovu trku mogla da krene sa čak četiri trkača. Nešić od kandidatur­e ne odustaje, uskoro bi trebalo biti poznato i koga će kandidovat­i SDS i da li će u cijeli proces da se uključi i “hercegovač­ka nenavođena raketa” Nebojša Vukanović.

Vukanović tvrdi da će izlazak opozicije na izbore na više frontova ići u prilog vlasti, odnosno lideru SNSD-A i članu Predsjedni­štva BIH Miloradu Dodiku. Vukanović dodaje da Mijatović ne može da pobijedi u Srpskoj te da mu je jedini cilj da pokupi glasove dijela nezadovolj­nih birača koji ne bi glasali za Dodika. On smatra da će i Nešićeva kandidatur­a ići naruku upravo Dodiku. Slično misli i politički analitičar Tanja Topić.

 ?? / anadolija ?? Cilj je da se porodilje u Federaciji BIH jednako tretiraju
/ anadolija Cilj je da se porodilje u Federaciji BIH jednako tretiraju

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina