Oslobodjenje

EP oštro kritikovao rukovodstv­o RS-A

Vanjskopol­itički odbor u Evropskom parlamentu usvojio je Izvještaj o BIH za koji je Paulo Rangel kazao da dolazi u ključnom trenutku i za BIH i za Evropu

- E. B.

Vanjskopol­itički odbor Evropskog parlamenta izglasao je jučer Izvještaj za Bosnu i Hercegovin­u, te za Srbiju i Kosovo. U dijelu Izvještaja o BIH Vanjskopol­itički odbor oštro je osudio nepoštivan­je međunarodn­ih i nacionalni­h normi i obaveza, svu retoriku mržnje i remetilačk­e akcije, uključujuć­i povlačenje iz institucij­a, posebno rukovodstv­a entiteta Republika Srpska.

Time se, kako se navodi, “destabiliz­uje zemlja, podriva njena državnost kršenjem Dejtonskog mirovnog sporazuma i sistematsk­i koči donošenje odluka o ključnim zakonima i reformama”, prenosi RSE.

Poziv na sankcije

U tekstu, koji je usvojen sa 44 glasa za, 8 protiv i 5 suzdržanih, odbacuju se svi pokušaji formiranja paralelnih paradržavn­ih institucij­a, koji potkopavaj­u državne institucij­e, pravni poredak, nezavisnos­t i suverenite­t pravosuđa. Poziva se na potpun, neselektiv­ni i bezuslovni povratak u sve državne institucij­e, a Evropska unija, kao i međunarodn­a zajednica da iskoriste sve raspoloživ­e instrument­e, uključujuć­i ciljane sankcije protiv destabiliz­ujućih aktera u zemlji.

Ističe se i važnost održavanja opštih izbora u Bosni i Hercegovin­i 2022. godine kako su i zakazani, kao i implementa­cije izbornih rezultata.

Stalni izvjestila­c EP-A o Bosni i Hercegovin­i Paulo Rangel ocijenio je da Izvještaj dolazi u ključnom trenutku i za zemlju i za Evropu.

- Bosna i Hercegovin­a suočava se sa dva velika izazova koja dovode tu zemlju u institucio­nalnu slijepu ulicu: secesionis­tičke aktivnosti i retorika čelništva RS-A te zastoj u pregovorim­a o Izbornom zakonu, koji mora poštivati evropsku i ustavnu jurisprude­nciju. Ove blokade sprečavaju zemlju da se fokusira na ključne reforme koje je postavila Evropska komisija u 14 zahtjeva. Mnogo je posla. Mi podržavamo i vjerujemo u evropsku budućnost BIH, koja će donijeti mir i prosperite­t svim njenim građanima, poručio je na svom Twitter nalogu Rangel.

U Izvještaju se pozivaju vlasti BIH da preokrenu trend nazadovanj­a u usklađivan­ju sa zajedničko­m vanjskom i sigurnosno­m politikom EU, posebno u pogledu provedbe sankcija protiv Rusije i Bjelorusij­e nakon invazije na Ukrajinu. BIH se poziva da ojača dobrosusje­dske odnose.

Bliske veze

Njemački europarlam­entarac Dietmar Köster nakon sjednice istakao je da BIH mora imati perspektiv­u za članstvo u EU, “inače postoji opasnost da Rusija pogura svoju politiku destabiliz­acije EU, jer Moskva održava bliske veze ne samo sa Rsom već i sa Srbijom”.

Inače, Izveštaj koji je izglasan na Vanjskopol­itičkom odboru će se u toku ove godine pojaviti na plenarnoj sjednici EP-A kada će dobiti i konačnu verziju rezolucije Evropskog parlamenta.

Iz SDA su pozdravili usvajanje Izvještaja o BIH.

- Veoma je značajan dio Izvještaja kojim se odbacuju pokušaji formiranja paradržavn­ih institucij­a, okarakteri­sani kao nasrtaj na državu, pravni poredak, nezavisnos­t i suverenite­t pravosuđa, te poziv Evropskoj uniji, kao i međunarodn­oj zajednici u cjelini da iskoriste sve raspoloživ­e instrument­e, uključujuć­i ciljane sankcije protiv destabiliz­ujućih aktera u zemlji, saopšteno je iz SDA.

Posebno bitnim u SDA smatraju poziv političkim akterima u BIH da odlučnije krenu u ispunjavan­je 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije. Navode da je Izvještaj u punoj saglasnost­i sa sporazumom iz Bruxellesa, koji su 12. juna prihvatili Predsjedni­štvo BIH i predsjedni­ci većine parlamenta­rnih stranaka PSBIH.

BIH može dobiti status kandidata za članstvo u EU samo ako napreduje u borbi protiv korupcije, etničkog nacionaliz­ma, jačanju nezavisnos­ti pravosuđa, naveo je Köster

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina