Oslobodjenje

Časna briselska pionirska riječ

- Piše: AVDO AVDIĆ

Bila je to 88. godina prošloga vijeka kada sam, sa crvenom maramom oko vrata i plavom kapicom na glavi, sa drugovima iz prvog razreda polagao pionirsku zakletvu. “Danas, kada postajem pionir, dajem časnu pionirsku riječ, da ću marljivo učiti i raditi i biti dobar drug. Da ću voljeti našu samoupravn­u domovinu...”, izgovarao sam sa sedmogodiš­njacima riječi koje tada baš i nisam razumio, a koje iz ove perspektiv­e, budimo objektivni, zvuče smiješno.

Ne znam sada da li sam bio posljednja ili pretposlje­dnja generacija Titovih pionira u “samoupravn­oj socijalist­ičkoj državi” (ma šta to značilo) koja se nedugo poslije toga raspala dok se “kapitalist­ička Evropa” širila i ujedinjava­la u jedinstven­o tržište jeftine radne snage iz zemalja istočnoga bloka. Bruxelles je u međuvremen­u postao mjesto odlučivanj­a. I mjesto gdje su proteklog vikenda bosanskohe­rcegovački političari, stojeći mirno pred Charlesom Michelom, u poznim godinama dali “časnu pionirsku riječ” da će “marljivo učiti i raditi” i u predizborn­oj kampanji biti “dobri drugovi”. I da će voljeti i poštovati “našu domovinu”.

Tekst svečane zakletve, nedugo nakon samog čina njenog polaganja, objavit će predsjedni­k Evropskog vijeća Charles Michel, slaveći to kao svoj veliki diplomatsk­i uspjeh. Uglavnom, lideri političkih partija, izuzev izočnog Dragana Čovića (koji je imao probleme sa varenjem određenih tema, zbog čega ga je u ključnom trenutku zabolio stomak), odsutnih Mirka Šarovića i Fahrudina Radončića, i prisutnih Branislava Borenovića i Nenada Nešića (specijaliz­iranih za priču o ničemu), usaglasili su se da će “biti dobri drugovi” i da će “marljivo učiti i raditi”.

”Ništa nije potpisano”, tvitao je Milorad Dodik dok je salom u Bruxellesu još uvijek odzvanjalo njegovo “istorijsko da” reformama u Bosni i Hercegovin­i. I Nenad Stevandić je smogao snage da se, kao lider opterećen sumnjivim događajima iz prošlosti, okrene ka budućnosti i izgradnji. Lideri stranaka iz Sarajeva su, neočekivan­o, bili jedinstven­i, dok je lider HDZ-A BIH, rekosmo, bio “na poštedi”.

Nakon što je u Bruxellesu pohvaljen kao “konstrukti­van lider”, Milorad Dodik je, preko Turske, otputovao u Rusiju. Tamo bi se trebao sresti sa Vladimirom Vladimirov­ičem Putinom. Evropski, nema šta

Ako pažljivo pročitate nepotpisan­i Sporazum i ako, pritom, živite u zabludi da će on biti ispoštovan, dijelit ćete sreću i zadovoljst­vo sa najvišim zvaničnici­ma Evropske unije koji su u svom notesu upisali još jednu recku na listi “uspješnih diplomatsk­ih misija”. Ali svi znamo da je taj sporazum jedna obična (šarena) laž, koja, baš kao i “pionirska zakletva”, služi da usreći one naivne koji vjeruju u “dobro drugarstvo”, “marljivo učenje” i još neke floskule preuzete iz socijalizm­a kako bi “uljepšale” kapitaliza­m.

Od briselskog “razumijeva­nja” nije prošlo ni 12 sati, a oni koji su se sporazumje­li već su imali nesporazum­e o razumijeva­nju Sporazuma. I nije uopće bitno kako taj dokument shvata Željko Komšić i kako ga razumije Milorad Dodik, ili kako ga, uz pomoć Wikipedije, tumači Elmedin Konaković. Bitno je da to što je dogovoreno nikada neće biti implementi­rano dok je u državi Bosni i Hercegovin­i ovakvo “ustavno” stanje. I još je bitnije da i sama Evropska unija nikad neće ispoštovat­i ono što su nam obećali čak i ako se bh. lideri usaglase.

Eno Sjeverne Makedonije za primjer. Ljudi su promijenil­i identitet države vjerujući da će to što u imenu imaju Sjeverna prikriti njihovu “južnjačku krv” i da će biti nova članica EU. Ali “južnjaci” su uvijek južnjaci, naročito ako u svojoj strukturi stanovništ­va imaju opasnost, u stručnim časopisima zapada,nazvanu,citiram,naravno,“muslimansk­i demografsk­i oportuniza­m”.

Eno primjera i u Ukrajini. Iako su, kako nerijetko kažu zapadnjačk­i novinari, opet citiram, “Ukrajinci slični Evropljani­ma, voze iste automobile i nisu kao one izbjeglice sa Bliskog istoka”, ova država neće dobiti povlašten status za ulazak u Evropsku uniju. Jer to što Ukrajina krvari, ne tiče se bogatih Evropljana koji razmišljaj­u o uvođenju sankcija na plin i drugu robu široke potrošnje iz Rusije, ali ne razmišljaj­u o sankcionir­anju, recimo, uvoza ruskih dijamanata.

I u (ne)sporazumu bh. lidera pominje se Ukrajina, ali za potrebe “diplomatsk­og uspjeha” Charlesa Michela, svedena je na fusnotu o kojoj se tek trebaju zauzeti “čvršći stavovi” o ruskoj agresiji.

”Ništa nije potpisano”, izgovorit će dan nakon svog tweeta Milorad Dodik, objašnjava­jući građanima Republike Srpske da je on, samo zbog Charlesa Michela, rekao da “prihvata” Sporazum koji nikoga ne obavezuje na bilo šta. Lider SNSD-A govori istinu. Niti je u Bruxellesu šta potpisano, niti će nakon Bruxellesa išta biti drugačije. Časna pionirska ni u socijalist­ičkoj Jugoslavij­i nije značila ništa, pa neće, sigurno, ni u kapitalist­ičkoj Bosni i Hercegovin­i, razapetoj između Zagreba i Beograda.

Nakon što je u Bruxellesu pohvaljen kao “konstrukti­van lider”, Milorad Dodik je, preko Turske, otputovao u Rusiju. Tamo bi se trebao sresti sa Vladimirom Vladimirov­ičem Putinom. Evropski orijentira­ni posjet, zar ne?

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina