Oslobodjenje

Zima će biti teška

- J. A.

”Brinem za zimu naročito, zato što je nafta ponovo skočila, struje nigde biti neće, a gasa - to je pitanje. Biće teška zima za sve nas”, procenjuje juče predsednik Srbije Aleksandar Vučić prilikom posete Spomeniku heroja sa Košara.

Šta je tačno predsednik hteo da kaže ostaje nepoznanic­a budući da je isti čovek pre samo nekoliko dana uveravao građane da su bezbedni, naročito što se tiče gasa. Bilo je to pre nepune dve nedelje nakon što je dogovorio sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom da Srbija u naredne tri godine ne plaća berzansku cenu gasa. Istina, “zaplaši pa vladaj” je oprobani i višestruko primenjiva­ni Vučićev recept naročito u doba kriza kakva je aktuelna. Uostalom, Srbija je i ove zime i bez ukrajinske krize bila u ozbiljnim problemima sa strujom zbog manjka kvalitetno­g uglja za loženje, a na uvoz električne energije je potrošeno više od 700 miliona evra. Već je najavljeno poskupljen­je struje i za domaćinstv­a i za privredu, a nema sumnje da će građani ove sezone grejanje plaćati skuplje budući da dobar deo toplana koristi gas.

I to nisu jedina poskupljen­ja koja nas očekuju. Inflacija je u maju ove godine bila 10 odsto u odnosu na isti mesec lani, a samo krompir je u poslednjih godinu poskupeo skoro 200 odsto.

 ?? / epa ?? Aleksandar Vučić
/ epa Aleksandar Vučić

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina