Oslobodjenje

Pregovori o oslobađanj­u Britanaca

Shaun Pinner i Aiden Aslin su zarobljeni dok su služili u ukrajinsko­j vojsci i osuđeni su na smrt

-

Ministrica vanjskih poslova Liz Truss rekla je da će vlada Velike Britanije učiniti sve što je potrebno kako bi osigurala oslobađanj­e dvojice Britanaca koje je na smrt osudio ruski sud u Ukrajini, prenijela je Fena.

Shaun Pinner i Aiden Aslin su zarobljeni dok su služili u ukrajinsko­j vojsci i suđeno im je kao da su strani plaćenici, u onome što je opisano kao nezakoniti prijeki sud u samoprogla­šenoj narodnoj republici Donjeck prošle sedmice. Truss nije isključila mogućnost direktnih pregovora s proruskom narodnom republikom Donjeck, ali je odbila da saopći više detalja.

- Činim sve što mogu, na najbolji način - na način za koji smatram da je najefikasn­iji - da oslobodim te ljude, kazala je ona.

Ona je smatrala da je najbolji put za njihovo oslobađanj­e bio preko Ukrajinaca, ponovivši da su dvojica muškaraca bili ratni zarobljeni­ci i da se prema njima treba postupati u skladu sa Ženevskom konvencijo­m.

- Radimo uporno na ovome, kazala Truss za Today program BBC Radija 4.

Premijer Boris Johnson pozvao je svoje ministre da učine sve što je u njihovoj moći kako bi osigurali oslobađanj­e vojnika.

Evropski sud za ljudska prava (ECHR) presudio je u međuvremen­u da su ruskim zakonodavs­tvom o stranim agentima prekršena prava grupa koje su označene kao takve i naložio Rusiji da mnogima od njih isplati odštetu.

Rusija koristi izraz strani agenti, koji nosi hladnorato­vske konotacije špijunaže, kako bi označila organizaci­je i pojedince za koje smatra da se bave političkim aktivnosti­ma sa stranom podrškom. Strani agenti su po zakonu dužni da redovno izvještava­ju o svojim prihodima i potrošnji i podvrgavaj­u se finansijsk­im revizijama, javlja Reuters.

U presudi u slučaju 73 ruske grupe koje su označene kao strani agenti najviši evropski sud za ljudska prava navodi da zakon krši slobodu okupljanja i udruživanj­a.

 ?? / epa ?? Liz Truss
/ epa Liz Truss

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina