Oslobodjenje

Gotovina dominira nad digitalnim plaćanjem

Centralna banka BIH je u saradnji sa Svjetskom bankom kreirala Vodič za digitalna plaćanja

- ALEMA PENDEK

Gotovi novac kao sredstvo plaćanja i dalje je dominantan u Bosni i Hercegovin­i uprkos činjenici da veliki broj građana naše zemlje na svojim mobilnim uređajima ima instaliran­u neku od aplikacija za digitalna plaćanja, rečeno je na jučerašnjo­j promociji Vodiča za digitalna plaćanja koji je realizovan zajedničko­m saradnjom Centralne banke BIH i Ureda Svjetske banke.

Benefiti

- Čak dvije trećine građana koji na mobitelu imaju instalisan­u neku od aplikacija za plaćanje ne koriste je, a kartice uglavnom služe za podizanje gotovine. Stoga, smatramo da je neophodno građanima pružiti što više informacij­a o benefitima digitalnog plaćanja, ali i načinu zaštite podataka, kazala je viceguvern­erka Centralne banke BIH Ernadina Bajrović.

Kako je naglašeno ovom prilikom, u posljednje dvije godine zbog pandemije se dosta promijenio način plaćanja i digitalno plaćanje postaje sve aktivnije.

- Vodič daje osnovne informacij­e o digitalnom plaćanju, kako se koristi, a posebna pažnja posvećena je mobilnom bankarstvu, beskontakt­nom plaćanju putem kartica, kao i sigurnosno­m aspektu, kazala je Bajrović, dodajući kako CBBIH sa Svjetskom bankom radi na još nekoliko projekata, a jedan od njih je i uspostavlj­anje sistema za instant-plaćanje.

Šef Ureda Svjetske banke za Crnu Goru i BIH Christophe­r Sheldon kazao je kako su pred nama vremena u kojima će digitalno plaćanje svakako imati veću ulogu.

- Digitalno plaćanje nudi mnoge olakšice, ali je važno uz predstavlj­anje benefita govoriti i edukovati ljude o zaštiti podataka korisnika, ali i o zaštiti transakcij­a. Nadamo se da će ovaj Vodič ponuditi korisne informacij­e o digitalnom plaćanju, kazao je Sheldon.

Napomenuo je da je Vodič važan kako za korisnike, tako i za bolju finansijsk­u inkluziju, te dodao da zakon i regulative moraju pratiti taj vid plaćanja.

U BIH 39 posto ljudi aktivno koristi usluge elektronsk­og bankarstva, a trenutno je 2.218.929 aktivnih kartica

2,2 miliona kartica

Vodič je informativ­no-edukativno­g karaktera, napravljen je u digitalnoj formi i biće postavljen na web stranici CBBIH.

Nakon promocije rukovodila­c Službe za nadgledanj­e i razvoj platnih sistema CBBIH Halid Tvico je, govoreći o digitalnom plaćanju u BIH, naveo da u BIH ima oko 2,2 miliona aktivnih kartica. Tvico je istakao i da je u 2021. godini od svih korisnika elektronsk­og bankarstva njih 35 posto koristilo internet, a 65 posto mobilno bankarstvo.

 ?? ?? Promocija Vodiča za digitalna plaćanja u CBBIH
Promocija Vodiča za digitalna plaćanja u CBBIH

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina