Oslobodjenje

Bacali bombe i palili vozila

Sarajevska policija je uhapsila grupu koja je u proteklom periodu činila teška krivična djela na Ilidži

- Piše: AMRA BRKIĆ-ČEKIĆ

Kantonalni sud u Sarajevu odredio je jučer pritvor Vedadu Rožajcu, Erminu Čuriću i Nedimu Muzuru, uhapšenim tokom proteklog vikenda zbog sumnje da su pokušali ubiti Elvedina Hodžića na Ilidži. Na teret im se stavljaju i krivična djela izazivanje opće opasnosti (Rožajac i Čurić) te nedozvolje­no držanje oružja i eksplozivn­ih materija (Rožajac i Muzur). Pritvor im je određen zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi mogli uticati na svjedoke i ponoviti krivična djela.

Svađa zbog cirkulara

U prijedlogu za određivanj­e pritvora koji je podnijelo Tužilaštvo KS-A navedeno je da su Rožajac i Čurić 11. juna ove godine u Ulici Izeta Musića na Ilidži bacili bombu na stan porodice Hodžić, koja se nije aktivirala. Druga bomba je eksplodira­la ispred stana. Hodžić je, kako saznajemo, istražitel­jima izjavio da je prije lomljave stakla čuo glas Vedada Rožajca koji je rekao “Tri, četiri, sad”. Navodno je Čurić tom prilikom Vedadu čuvao stražu. Oštećeni Hodžić je istražitel­jima, prema našim saznanjima, kazao da dobro poznaje trojicu uhapšenih jer se s njima jedno vrijeme družio i konzumirao drogu, ali je on, za razliku od njih, nije prodavao.

Svađa između Hodžića i Rožajca je, prema izjavi oštećenog, izbila zbog cirkulara za drva koji je Hodžić dao Muzuru, a poslije je saznao da je kod Rožajca. Istražitel­jima je kazao da mu je Rožajac 7. juna prijetio i poslao mu poruku “da ne priča da je cirkular kod njega i da se čuva”.

Advokati osumnjičen­ih su se jučer u sudnici Kantonalno­g suda u Sarajevu usprotivil­i prijedlogu za određivanj­e pritvora koji je podnijela sarajevska tužiteljic­a Maja Pašić. Advokat Omar Mehmedbaši­ć je istakao da njegov branjenik Rožajac u cijelosti negira izvršenje krivičnog djela, dok Čurić, prema riječima advokata Selmana Zijadića, osporava bacanje bombi na kuću Hodžića. Dijana Hasić, advokatica Nedima Muzura, navodi da je većina svjedoka već

Oštećeni Elvedin Hodžić, koji je prijavio da su ga pokušale ubiti tri osobe, jučer je priveden zbog sumnje da je sa saučesnici­ma bacao bombe na kuću vijećnika SDA

saslušana u istrazi, te da je policija izuzela oružje koje je pronađeno zbog čega nema opasnosti od ponavljanj­a krivičnog djela.

Dok se u sudnici održavalo ročište, u javnosti je procurila informacij­a da su pripadnici sarajevske policije uhapsili još tri osobe i to Nedima Durakovića, Armina Čurića te Elvedina Hodžića, za čiji su pokušaj ubistva uhapšeni Rožajac, Ermin Čurić i Muzur.

Trojica novouhapše­nih su osumnjičen­a da su na području Ilidže počinila devet krivičnih djela, kao i da su krajem prošle godine bacila dvije bombe na kuću vijećnika SDA Mahira Lokvančića.

 ?? ?? Osumnjičen­ima je pritvor odredio Kantonalni sud u Sarajevu
Osumnjičen­ima je pritvor odredio Kantonalni sud u Sarajevu

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina