Oslobodjenje

Učenjem Fatihe i polaganjem cvijeća obilježena je 30. godišnjica masakra u Sokolini kod Ilijaša

- Piše: ALEMA PENDEK

U prisustvu porodica, prijatelja i brojnih zvaničnika jučer je u mjestu Sokolina kod Ilijaša obilježena još jedna tužna godišnjica ubistva 48 nedužnih Bošnjaka iz naselja Ahatovići, Bojnik i Dobrošević­i, te sjećanje na 18 šehida i poginulih boraca Armije RBIH koji su ubijeni na brdu Ranovača u pokušaju proboja prema slobodnoj teritoriji.

Kultura sjećanja

Učenjem Fatihe i polaganjem cvijeća obilježeno je 30 godina otkako je agresor u autobusu svirepo ubio naše sugrađane, a obilježava­nju i odavanju počasti stradalim žrtvama na spomenobil­ježjimauso­koliniispo­men-pločiu mjestu Ravne prisustvov­ale su delegacije općina Novi Grad, Ilijaš, Kantona Sarajevo i boračkih udruženja.

Delegaciju Općine Ilijaš prevodio je pomoćnik načelnika u Službi za opću upravu, boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu Nijaz Spahić, koji je istakao važnost obilježava­nja masakra u Sokolini te očuvanja kulture sjećanja.

-Svjedocism­ojednogbru­talnogzloč­ina koji se ovdje desio. Za ovaj zločin

Vojnici su naredili zarobljeni­cima da legnu na pod autobusa, a onda su po dolasku u mjesto Sokolina autobus zasuli granatama i bombama

još niko nije odgovarao, ali ono što je pozitivno jeste masovnost obilježava­nja ovakvih događaja. Jako je važno da ne zaboravimo prošlost, da iza sebe ostavimo dokumente, spomenike, videozapis­e, sve ono što će budućim generacija­ma biti podsjetnik šta je bilo u periodu od 1992. do 1995. godine, naglasio je Spahić.

Obilježava­nju je prisustvov­ao i ministar za boračka pitanja KS-A Omer Osmanović koji je kazao da počinioci ovog svirepog ubistva moraju doći pred lice pravde.

Masakr u Sokolini je jedan od mnogobrojn­ih ratnih zločina počinjenih nadbošnjac­imatokomag­resijenabi­h od 1992. do 1995. godine.

Nakon strašnih tortura koje su prošli u logoru u Rajlovcu, gdje su proživljav­ali ono što ljudski um ne može ni zamisliti, tog 14. juna 1992. neprijatel­jske snage naredile su zarobljeni­m mještanima­bojnika,dobrošević­aiahatović­a da uđu u autobus koji ih je, navodno, trebao odvesti na razmjenu. Ali, tada je neprijatel­j, umjesto na razmjenu, 56 nenaoružan­ih logoraša odvezao u Sokolinu, gdje su na najsvirepi­ji način ubijeni. Neprijatel­jski vojnici naredili su zarobljeni­cima da legnu na pod autobusa, a onda su po dolasku u mjesto Sokolina autobus zasuli granatama, bombama i mecima. Od 56 zarobljeni­ka osam ih je preživjelo, od kojih je jedan u međuvremen­u preminuo, a ostali su živi svjedoci užasnog zločina počinjenog u Sokolini.

Dokumentar­ni film

Povodom 30. godišnjice masakra u Sokolini sinoć je u sali Općine Novi Grad održana premijera novog dokumentar­nog filma autora Avde Huseinović­a “Tajna autobusa smrti”, snimljenog u okviru Produkcije Pravda. Film govori o stravičnom zločinu koji su počinile srpske vojne i policijske snage nad Bošnjacima Ahatovića, Dobrošević­a i Bojnika.

Krozizjave­preživjeli­hlogorašai­drugu dokumentar­nu građu, film govori o teškom vremenu kroz koje smo prolazili tokom odbrambeno-oslobodila­čkog rata u Bosni i Hercegovin­i 19921995, vremenu o kojem generacija­ma koje dolaze, a koje o istoriji iz naše bliske prošlosti ne mogu učiti u školskim klupama, trebamo da kažemo istinu.

Delegacija Općine Ilijaš, predvođena predsjedav­ajućom Općinskog vijeća Almom Omerović, učestvoval­a je i u obilježava­nju31.godišnjice­formiranja Patriotske lige u Ilijašu.

 ?? ?? Obilježava­nje 31. godišnjice formiranja Patriotske lige u Ilijašu
Obilježava­nje 31. godišnjice formiranja Patriotske lige u Ilijašu
 ?? ?? Neka poskupljen­ja su neizbježna
Neka poskupljen­ja su neizbježna

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina