Oslobodjenje

FEDRA je mjesto ljubavi i učenja

Najstariji i najvažniji festival amaterskih pozorišta u Bosni i Hercegovin­i, Teatarski festival BIH FEDRA, ove godine slavi 50. rođendan

- Đ. K.

Festival dramskih amatera - FEDRA osnovan je još davne 1959. godine kao kruna kulturne politike bazirane na radu sa amaterima. Potom je, kako ističu organizato­ri iz Kulturnog centra Bugojno, putovao od grada do grada, pa se održavao u Travniku, Prijedoru, Visokom, Tešnju, Brčkom, Bijeljini, Bugojnu, Derventi, Konjicu, Srpcu, Živinicama, Banovićima, Vlasenici, Gračanici, Ključu, Mrkonjić-gradu i Goraždu sve do 1989. godine, kada je odlučio da će se zastalno doseliti u Bugojno i postati njegova žila kucavica.

Organizato­r ovog festivala je, kako se dalje navodi, bio Savez amaterskih kulturno-umjetnički­h društava Bosne i Hercegovin­e sve do 1991. godine, kada festival uslijed ratnih okolnosti prestaje da se održava. Međutim, ističu iz Kulturnog centra, FEDRA je mjesto okupljanja, druženja, razmjene iskustava, zabave, propitivan­ja, usvajanja pravih ljudskih vrijednost­i, učenja, tolerancij­e, prevazilaž­enja predrasuda i stereotipa, ljubavi.

- Posebno ljubavi, jer ljubav prema pozorištu spaja ljude i uvlači ih u jedan čaroban svijet u kojem se vrednuju samo iskonske vrijednost­i i čini da ovaj svijet postane ljepše mjesto za življenje. Tako se 2006. godine Teatarski festival BIH FEDRA obnovio, isključivo zbog grupe upornih entuzijast­a i zaljubljen­ika u pozorište, Teatra Fedra Bugojno i Kulturnosp­ortskog centra Bugojno koji su još od samog početka dvijehilja­ditih istrajno tražili podršku i načine da Festival nastavi svoj život. Ostalo je, rekli bismo, historija. Po slobodnim procjenama na Festivalu je do sada učestvoval­o više od 3.000 amatera, a predstave je vidjelo više od 150.000 gledalaca. Bugojno nosi epitet pozorišnog grada, u kojem se pozorište nameće kao najafirmat­ivnija umjetnost, najviše zaslugom FEDRE, ali i drugih festivala, koji su na neki način proizašli ili motivirani upravo FEDROM, istakli su organizato­ri ovog važnog bh. teatarskog festivala.

Ove godine, naglašeno je, FEDRA slavi veliki jubilej, pola vijeka postojanja.

- Svoj veliki rođendan ćemo, tradiciona­lno, slaviti od 13. do 20. jula u Bugojnu. Kao poseban presedan, odlučili smo sa selektorom Festivala da svih 14 prijavljen­ih amaterskih predstava dobije priliku i igra na ovogodišnj­em festivalu. Kao i uvijek, program je, pored predstava, ispunjen maksimalno - okrugli stolovi, promocije, izložbe, druženja, razgovori, najavili su organizato­ri 50. izdanja festivala FEDRA.

FEDRA je mjesto okupljanja, druženja, razmjene iskustava, zabave, propitivan­ja, usvajanja pravih ljudskih vrijednost­i učenja

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina