Oslobodjenje

Iznijeti svoj stav na sceni

U NP-U Tuzla premijerno je izvedena predstava “Bahanalije” u režiji Armina Filipovića, a prema tekstu Gorana Stefanovsk­og

-

Kako je uoči jučerašnje premijere predstave “Bahanalije” kazao direktor NP-A Tuzla Mirza Ćatibušić, izvođenjem ove predstave tuzlansko pozorište pokazuje koliko stoji iza svojih riječi.

- Nebrojeno puta, razgovaraj­ući sa vama, isticali smo koliko je našoj kući važna saradnja sa Akademijom dramskih umjetnosti Univerzite­ta u Tuzli i sa mladim ljudima koji studiraju na Akademiji ili su diplomiran­i glumci ili glumice. To je nešto što se u proteklom periodu determinir­alo kao put kojim NP Tuzla želi ići, rekao je Ćatibušić.

Reditelj predstave Armin Filipović istakao je povodom premijerno­g izvođenja “Bahanalija” da je rad na ovoj predstavi počeo još prošle godine kao ispitna master-predstava, ali da je cijeli proces tada usporila pandemija.

- Imali smo pauzu od godinu, što zbog mojih privatnih obaveza što zbog obaveza pozorišta i počeli smo raditi 9. maja, odnosno obnavljati predstavu, uvoditi neke nove stvari, pošto je sada profesiona­lna produkcija. Bilo je jako izazovno, ali iza sebe imam sjajan tim i nadam se da smo napravili dobar posao, objasnio je Filipović.

Riječ je, kako je kazao reditelj, o grčkoj tragediji koju je pisao Euripid Bakhe, a koju je Goran Stefanovsk­i kontekstua­lizirao u savremeni trenutak i iz nje su nastale “Bahanalije”.

- Stefanovsk­i je radnju smjestio u Makedoniju i tu imamo Dionisa koji dolazi na Balkan da posjeti naš narod. Mi smo predstavu adaptirali, predstava sada govori o tome da Dionis dolazi u BIH, obilazi naš narod, predstava je obogaćena bosanskohe­rcegovački­m piscima, muzičarima, umjetnicim­a, to je jedan spoj svih umjetnosti

Riječ je o grčkoj tragediji koju je Goran Stefanovsk­i kontekstua­lizirao u savremeni trenutak

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina