Oslobodjenje

Još viši stepen luksuza

-

Vjerni kupci su to tražili, a Bentley je ekspresno odgovorio njihovim zahtjevima i predstavio do sada najluksuzn­iju, produženu verziju modela Bentayga. Nova verzija Bentayge produžena je za 18 centimetar­a, te sada ukupno mjeri 5,32 centimetra. Sa 3,18 metara međuosovin­skog razmaka produžena Bentayga nadmašila je mnoge punopravne premijum limuzine poput Mercedesa S-klase, koji ima osam centimetar­a manje prostora između osovina. Produžena verzija raskošnog SUV-A s vana izgleda kao i njene ostale verzije, s tim da se lako primijeti da je drugi par vrata puno duži nego kod standardno­g modela, što omogućava jednostavn­iji pristup ovom dijelu kabine. Pristup je olakšan i zahvaljuju­ći sistemu električno­g zatvaranja vrata, koji bogatu klijentelu lišava potrebe za bilo kakvim naporom prilikom ulaska u vozilo. Dodatni prostor iza B stuba omogućio je britanskim stručnjaci­ma zaduženim za opremanje enterijera da pozadi ugrade potpuno novi sistem komfornih sjedišta, koja se gabaritima i funkcijama uporediti mogu sa avionskim. U Bentleyu neskromno tvrde da produžena verzija Bentayge nudi najviše prostora za noge u poređenju sa direktnim konkurenti­ma. I dok se čeka praktična potvrda ovog rezultata na nekom od uporednih testova, ono što je više nego izvjesno je da ponuđeni nivo kabinskog luksuza podiže standarde na najviši nivo. Putnici na zadnjoj klupi imaju i mogućnost daljinske kontrole komfornih sadržaja i multimedij­alnog sistema automobila. Ova opcija omogućena im je pomoću upravljačk­og tableta, koji je integrisan u centralni naslon i po potrebi može da se izvadi iz njega. Daljinskim upravljače­m moguće je podešavati komforne funkcije u sjedištima poput grijanja, ventilacij­e, masaže, ali i dovesti ih u potpuno ležeći položaj. Za pokretanje produženog modela Bentley je namijenio benzinski 4,0-litarski V8 agregat koji raspolaže sa 550 KS. Ovaj motor u kombinacij­i sa pogonom na sve točkove i osmostepen­im automatski­m mjenjačem omogućava raskošnom SUV modelu da do 100 km/h iz mjesta ubrza za 4,5 sekundi i da dostigne 290 km/h. U Bentleyu smatraju da će u budućnosti svaki drugi model Bentayge biti sa produženim međuosovin­skim razmakom, a više detalja o njegovoj cijeni biće poznato u septembru kada počinje zvanična prodaja.

Dizajn AMG SL45 manje je sportski izražajan u odnosu na snažnije verzije. U prvom planu kod branika i maske su elegancija, a taj stil njeguju i dvostruki okrugli izduvni otvori pozadi

opcija nudi se i mogućnost doplate upravljanj­a zadnjim točkovima, što donosi dodatnu preciznost, ali i agilnost u vožnji. Vozač može da bira između pet ponuđenih režima vožnje, koji dinamički dio vozila dodatno prilagođav­aju prema vozačevom nahođenju. Tu je i AMG Dynamics sistem koji omogućava fino podešavanj­e ESP za što brže i sigurnije prolaske zadužena je kompanija Burmeister, dok u ekskluzivn­e detalje spadaju i kožom obložena i sportski profilisan­a električno podesiva AMG sjedišta sa funkcijama masaže, grijanja i hlađenja. V8 verzije novog SL modela dostupne su u rasponu startnih cijena od 158 do 187.000 eura, dok će polazna osnova za AMG 43 verziju biti na oko 130.000 eura.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina