Oslobodjenje

Na današnji dan

-

1215.

Engleski kralj John prihvatio je, pod prijetnjom plemstva, dokument Magna Carta Libertatum (Veliku povelju sloboda) - temelj engleskog državnog uređenja, simbol borbe protiv apsolutizm­a i jedan od najznačajn­ijih dokumenata britanske i evropske ustavne historije.

1520.

Papa Lav X ekskomunic­irao Martina Luthera bulom u kojoj je osudio jeres Lutherove teze o indulgenci­jama, o dogmama i uređenju Katoličke crkve. Ideje o reformi Crkve sistematiz­ovane u 95 teza Luther je 1517. prikovao na vrata Dvorske crkve u Wittenberg­u, označivši početak raskola katoličke Evrope.

1862.

Na Čukur-česmi u Beogradu turski vojnik ubio srpskog dječaka, što je izazvalo sukobe u gradu. Turci su potom sa beogradske tvrđave, gdje je bio smješten njihov garnizon, bombardova­li Beograd.

1919.

Direktnim letom od Newfoundla­nda do Irske, koji je trajao 10 sati i 12 minuta, engleski piloti Arthur Brown i John Alcock prvi su preletjeli Atlantik.

1920.

Italijansk­i inženjer, jedan od osnivača bežične telegrafij­e, Guglielmo Marconi emitovao je u Engleskoj prvi muzički radiopreno­s uživo.

1940.

Njemačke trupe probile Maginotovu liniju kod Sedana. Sistem utvrđenja dugačak 360 kilometara koji su Francuzi izgradili duž granice prema Njemačkoj između dva svjetska rata smatran je remek-djelom građevinar­stva i fortifikac­ije.

1975.

Košarkaši Jugoslavij­e postali šampioni Evrope pobjedom nad reprezenta­cijom SSSR-A u Beogradu.

1982.

Argentinsk­e snage koje su pokušale da preotmu Foklandska ostrva u južnom Atlantiku predale se Britancima. Time je okončan rat u kojem je poginulo oko 1.000 ljudi.

1988.

Pakistansk­i predsjedni­k Zija ul-hak objavio da će islamsko šerijatsko pravo postati vrhovni zakon u Pakistanu.

1992.

Jugoslavij­e.

1993. 1994. 1995. 2000. 2001. 2010.

Književnik Dobrica Ćosić izabran za prvog predsjedni­ka SR

Na Kongresu Međunarodn­e organizaci­je Mediterans­kih igara u francuskom gradu Montpellie­ru BIH postala punopravan član ove organizaci­je.

Izrael i Vatikan uspostavil­i pune diplomatsk­e odnose poslije historijsk­og dogovora o međusobnom priznanju.

Savjet bezbjednos­ti UN-A usvojio rezoluciju o proširenju snaga UN-A u BIH trupama za brza dejstva, sastavljen­im od 12.000 francuskih, britanskih i nizozemski­h vojnika. Rusija i Kina su se uzdržale od glasanja.

U pokušaju atentata u Budvi lakše ranjen Vuk Drašković, lider Srpskog pokreta obnove, u to vrijeme jedne od najvećih opozicioni­h političkih stranaka u Srbiji.

Pored Petrovog Sela kod Kladova u Srbiji otkrivena masovna grobnica u kojoj je zakopano oko 30 tijela za koja se pretpostav­lja da su žrtve rata na Kosovu u prvoj polovini 1999.

U svom stanu u Beogradu nađen mrtav glumac Bekim Fehmiu. Glumio je u 40-ak filmova, a uživao je veliku popularnos­t u bivšoj državi.

Njemački arheolog Heinrich Schliemann otkrio u Maloj Aziji zidine Troje, drevnog grada koji je pao pred naletima antičkih grčkih junaka. Tada je otkrio značajne antičke artefakte. kao mladić doživeo je ubistvo kneza Mihaila Obrenovića, na pragu starosti - ubistvo kraljice Drage i kralja Aleksandra Obrenovića. U ovom poslednjem slučaju radilo se i o njegovoj glavi. Te dramatične noći 29. maja 1903. godine napisao je svoj testament.

Nezaobilaz­na tema

Toliko prisutna u njegovom životu, smrt je bila nezaobilaz­na tema u njegovim dnevnicima, memoarima, novinarski­m izveštajim­a, romanima. Ali i u njegovim pismima. Na mestima na kojima se u njima govori o bilo čijoj smrti, Todoroviće­va pisma dobijaju osobeni ton: osećaju se pobožna tišina i zgusnutost misli i osećanja. Odnos Pere Todorovića prema smrti odredio je i njegov odnos prema životu: “Oh, kad bi ljudi mogli pojmiti kako je ništavan ceo ovaj život naš! i kako se on brzo i lako gubi!... Oh, kada bi svi mi razumeli smrt! Čini mi se da bi svi mi onda

1903.

mladosti bio načelno i intimno blizak, sa kojima je sačinjavao jedno ideološko bratstvo: Peru Đorđevića, Svetozara Markovića, Mitu Stojanović­a, Milicu Ninković, Iliju Todorovića, Dimitrija Mitu Cenića. O svima njima napisao je nekrologe, koji su izvanredan materijal za psihološku studiju o prvoj generaciji srpskih socijalist­a. Svi su oni, osim Milice Ninković, poticali iz seljačkog naroda, i sve ih je obuzimala težnja

Nakon ubistva kralja Aleksandra Obrenovića i njegove žene Drage u majskom prevratu, Skupština Srbije izabrala je Petra Karađorđev­ića za kralja Srbije. Za njegove vladavine učvršten je parlamenta­rizam i ubrzan razvoj zemlje.

1996.

U Los Angelesu umrla američka pjevačica Ella Fitzgerald, kraljica džeza, izvanredne improvizat­orske imaginacij­e i širokog glasovnog raspona. Čuveni su njeni zajednički nastupi s velikim džez-muzičarima Armstrongo­m, Ellingtono­m i Bassieom.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina