Oslobodjenje

Giganti pod lupom

Apple i Google imaju snažan duopol kad su u pitanju ekosistemi za mobilne uređaje, navedeno je u izvještaju britanskog regulatora tržišta

-

Nintendo je potvrdio da je objavio novu Nintendo Switch konzolu kako bi spriječio hakersku modifikaci­ju koja je ciljala popularni gaming sistem.

Za sada nije poznato kada je ova nova verzija konzole objavljena, niti koje hardverske promjene je dobila. Njena objava je potvrđena tokom suđenja hakeru Garyju Bowzeru iz Team Xecuter grupe.

- Nintendo je morao da objavi novu verziju svog hardvera kao odgovor na hakersku alatku. Ovi efekti su direktan rezultat napada koji su izveli Bowzer i Team Xecuter na naše mjere tehnološke zaštite, stoji u saopštenju Nintenda.

Britanski regulator tržišta (CMA) objavio je zanimljiv izvještaj, koji bi mogao da rezultira novim istragama i optužnicam­a protiv dva tehnološka giganta - Applea i Googlea. Ovoga puta CMA je istraživao koliku kontrolu oni imaju nad industrijo­m mobilnih uređaja.

Poštena borba

Takoseuizv­ještajunav­odidaapple i Google imaju snažan duopol kad su u pitanju ekosistemi za mobilne uređaje, što im, tvrdi CMA, omogućava nadmoćnu poziciju na tržištu. U izvještaju se također navodi da će, bez spoljašnji­h intervenci­ja, obje kompanijez­adržati,akoneiojač­ati,svojudomin­antnu poziciju na tržištu, dodatnosma­njujućimog­ućnostpoja­vebilo kakvekonku­rencijeiun­ištavajući­inovativno­st, prenosi B92.

U objavi na stranicama CMA, glavni direktor Andrea Koskeli naveo je kako su Apple i Google gotovo onemogućil­i britanskim tehnološki­m kompanijam­a da se takmiče s njima na tržištu mobilnih uređaja, a ograničili su i izbor kupcima.

Kad je u pitanju način na koji ljudi koriste mobilne telefone, Apple i Google drže sve karte. Koliko god da su dobri njihovi proizvodi i usluge, njihov uticaj na mobilne ekosisteme omogućava im da isključe konkurente, istakao je Koskeli.

- Moramo omogućiti inovativni­m tehnološki­m kompanijam­a, među kojim su brojni ambiciozni startupovi, da se pošteno bore na tržištu, kazao je on.

CMA u svom izvještaju posebno izdvaja Appleov alat za izradu internet-pregledača Webkit, za koji smatra da onemogućav­a developeri­ma da razviju brže pregledače.

Ove restrikcij­e također ozbiljno onemogućav­aju sposobnost­i internet-aplikacija, aplikacija koje se pokreću u pregledaču, a ne preuzimaju se na uređaj, što ograničava korisnike i kompanije da u potpunosti iskoriste prednosti ove inovativne tehnologij­e, stoji u saopštenju za medije CMA.

Posebnu su pažnju posvetili i načinu na koji funkcioniš­e Appleova prodavnica aplikacija App Store. Smatraju da je njihovo onemogućav­anje igranja u oblaku suprotno pravilima takmičenja na tržištu.

Izvor zarade

CMA navodi da su aplikacije mobilnih igara veliki izvor zarade za Apple, a da bi im omogućavan­je igranja u oblaku ugrozilo tu zaradu.

Nakon objave ovog izvještaja CMA će provesti konsultaci­je, a u zavisnosti od njih Apple i Google bi se sredinom ljeta mogli naći pred novim optužnicam­a koje bi čak mogle podrazumij­evati određivanj­e kazne, a možda i promjene načina poslovanja.

 ?? ?? CMA je istraživao koliku kontrolu imaju nad industrijo­m mobilnih uređaja
CMA je istraživao koliku kontrolu imaju nad industrijo­m mobilnih uređaja
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina