Oslobodjenje

Uništena dva satelita NASA

Astrina raketa LV0010 uspješno je poletjela iz Cape Canaverala na Floridi, ali je došlo do problema s gornjom fazom

-

Telegram će uskoro početi da nudi neke funkcije poslije pretplate, a u objavi na blogu je najavljeno da servis uskoro pokreće Telegram Premium pretplatu, koja će korisnicim­a omogućiti nove funkcije, brzinu i resurse. Pavel Durov, osnivač Telegrama, pomenuo je neke od funkcija koje stižu sa pretplatom, uključujuć­i rani pristup nekim opcijama, mogućnost ubacivanja većih fajlova, Premium stikere i reakcije...

Istaknuto je da će postojeće funkcije na Telegramu ostati besplatne. Još nije poznata kompletna lista Premium funkcija, ali djeluje da će pretplata biti usmjerena prema naprednim korisnicim­a Telegrama.

Usponi i padovi kompanije Astra se nastavljaj­u nakon što njena raketa nije uspjela dostaviti satelite američke svemirske agencija NASA u svemir.

Astrina raketa LV0010 je uspješno poletjela iz Cape Canaverala na Floridi, ali je došlo do problema s gornjom fazom nakon desetak minuta leta. Misija lansiranja je bila dostaviti u svemir dva satelita NASA za praćenje vremena. Riječ je o malim Cubesat satelitima koji trebaju pomoći NASA da bolje prati razvoj tropskih oluja. To su jeftini sateliti koje često prave istraživač­i na koledžima i univerzite­tima.

Kako je saopćeno iz Astre, razlog neuspjeha misije je prerano gašenje motora gornje faze.

Da li će NASA lansirati preostale TOPICS satelite (planirano ukupno šest) ili će dva uništena biti zamijenjen­a, zasad nije poznato.

Astra se prvobitno udružila s NASA u februaru u misiji lansiranja seta Cubesat satelita u svemir te je obavila svoje prvo lansiranje iz Cape Canaverala. Međutim, raketa je počela nekontroli­sano letjeti nakon lansiranja pa je teret izgubljen.

Dosad je Astra imala dva uspješna orbitalna lansiranja od ukupno sedam pokušaja. U novembru je prvi put dosegnula orbitu, dok je u martu uspješno dostavila satelite. Problemi za kompaniju su različiti, od sistema navođenja do zatajenja motora.

 ?? ?? Razlog neuspjeha misije je prerano gašenje motora gornje faze
Razlog neuspjeha misije je prerano gašenje motora gornje faze
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina