Oslobodjenje

Zmajevi slavili u Zenici

U meču punom preokreta golove za BIH postigli su Džeko u 29. i 58. i Pjanić u 5. minuti

- Piše: MIRZA DAJIĆ

BIH FINSKA

Stadion: Bilino polje. Gledalaca: 10.000. Sudija: Georgi Kabakov 7. Pomoćnici: Martin Margaritov i Diyan Valkov. Četvrti sudija: Dragomir Draganov (svi Bugarska). Strijelci: 1:0 - Pjanić (5) - 11 m, 1:1 - Pukki (10), 1:2 Kallman (18), 2:2 Džeko (29), 3:2 Džeko (58). Žuti kartoni: Prcić, Gojak, Petev (BIH), Vaisanen (Finska).

BIH: Šehić 6,5, Stevanović 6,5, Ahmedhodži­ć 6,5 (73. Kovačević -), Hadžikadun­ić 6,5, Kolašinac 7 (68. Ćivić -), Menalo 7, Prcić 6,5 (46. Hadžiahmet­ović 6,5), Pjanić 7,5 (76. Gojak -), Krunić 7, Džeko 8, Duljević 6,5 (46. Miličević 6,5). Selektor: Ivaylo Petev.

FINSKA: Hradecky 6,5, Soisalo 6,5, Nissila 6 (46. Kamara 6), Tenho 6,5, S.vaisanen 6,5 (46. Ivanov 6), Jensen 6,5, Niskanen 6,5 (81. Alho -), Lingeman 6,5, Schuler 6,5, Kallman 6,5 (73. Pohjanpalo -), Pukki 7. Selektor: Markku Kanerva.

Šest golova Pukkija

Pobjedom nad Finskom u golijadi na Bilinom polju, fudbalska reprezenta­cija Bosne i Hercegovin­e zadržala je prvo mjesto u grupi 3 divizije B UEFA Lige nacija nakon četiri odigrana kola. Bila je ovo nogometna ljepotica, meč pun preokreta. Zmajevi su poveli golom Miralema Pjanića u 5. minuti iz penala, gosti preokrenul­i golovima Teeme Pukkija u 10. i Benjamina Kallmana u 18. minuti, ali su naši smogli snage i uz dva pogotka Edina Džeke došli do pobjede. Sve u svemu bila je ovo potpuno zaslužena pobjeda zmajeva, koji će sada mirno ići na odmor, a dobili su aplauze i ovacije cijelog stadiona, što smo čekali godinama.

Bio je ovo šesti meč dvije selekcije u kojim je skor izjednačen. Imaju po dva trijumfa, dva remija i dva poraza. Pukki je u šest mečeva postigao isto toliko pogodaka. Naši su ušli furiozno u utakmicu. U 3. minuti penal za zmajeve. U šesnaester­cu gostiju oboren je Džeko, a sudija Kabakov pokazuje na 11 metara. Miralem Pjanić poslao je Hradeckog

Rezultati 4. kola UEFA Lige nacija, grupa A3: Engleska - Mađarska 0:4 (Sallai 16, 70, Nagy 80, Gazdag 89), Njemačka - Italija 5:2 (Kimmich 10, Gundogan 45+4pen, Muller 51, Werner 68, 69 - Gnonto u jednu, a loptu na drugu stranu za vodstvo bh. tima.

A onda, naš stari znanac Teemo Pukki u 10. minuti u kontranapa­du Finske postiže pogodak na asistencij­u Kallmana. U 18. minuti potpuni preokret gostiju. Pukki je ubacio za Benjamina Kallmana koji sa 12 metara matira Šehića.

U 29. minuti prelijepa akcija, Pjanić je “izbacio” dugom loptom Džeku, a ovaj majstorski pogodio gol Finaca. U 56. minuti Pukki je izašao sam pred Šehića, ali nije bio precizan. U 58. minuti majstorija Edina Džeke. Nanizao je dva igrača, a onda prizemnim udarcem sa 18 metara matirao golmana gostiju. Do kraja meča su šanse propustili Niskanen i Jensen na jednoj, a Džeko na drugoj strani.

Dva duela

U drugom meču naše grupe Crna Gora je u gostima deklasiral­a Rumuniju sa 3:0, a briljirao je Stefan Mugoša, koji je postigao tri pogotka. U septembru se igraju posljednja dva kola u grupi u kojim dočekujemo 23. Crnu Goru, a tri dana kasnije gostujemo Rumuniji.

Rezultati 4. kola UEFA Lige nacija, grupa B3: BIH - Finska 3:2 (Pjanić 5pen, Džeko 29, 58 - Pukki 10, Kallman 18), Rumunija - Crna Gora 0:3 (Mugoša 42, 56, 63). Poredak: BIH 8, Crna Gora 7, Finska 4, Rumunija 3.

Marko Begić u prvom timu

Šesnaestog­odišnji napadač Marko Begić potpisao je ugovor s HŠK Posušje do ljeta 2024. godine. Begić je mladi reprezenta­tivac BIH do šesnaest godina, prošle sezone ubilježio je 27 nastupa u kadetskoj PLBIH i postigao 13 pogodaka. Marko će tako od danas biti najmlađi član seniorske ekipe Posušja u historiji. Ugovor do ljeta potpisao je i 18-godišnji Ante Šušnjar, član juniorske ekipe Posušja. Osim ova dva potpisa, u Posušju su potvrdili da je novi igrač tima sa stadiona Mokri Dolac Josip Bešlić. On je dogovorio saradnju na jednu godinu, a u proteklom periodu nastupao je za Široki.

- Jako sam sretan što sam se vratio kući i jedva čekam istrčati na svoj Mokri Dolac, kazao je Bešlić.

Iako se očekivalo da selektor Petev podnese ostavku, nakon sinoćnje utakmice, to se nije desilo, ali ćemo vidjeti šta će biti u narednim danima

Navijači usmrtili sudiju

Salvadorsk­og fudbalskog sudiju usmrtili su navijači i igrači tokom utakmice u glavnom gradu države San Salvadoru. Iskusni fudbalski arbitar Jose Arnoldo Amaya (63) izgubio je život zbog povreda koje je zadobio tokom utakmice koju je sudio na stadionu Toluca u San Salvadoru. Tokom utakmice sudiju su najprije fizički napali igrači domaće ekipe, a potom su na teren uletjeli i navijači. Amaya je preminuo u vozilu hitne pomoći. Doktori su otkrili da pati od unutrašnje­g krvarenja, ali nisu bili u stanju spriječiti da se Amayine rane ne pogoršaju. Salvador je inače poznat kao zemlja s najviše ubistava na svijetu.

 ?? / MUHAMED TUNOVIĆ ?? Sjajan meč naših momaka
/ MUHAMED TUNOVIĆ Sjajan meč naših momaka
 ?? / EPA ?? Dva gola Wernera
/ EPA Dva gola Wernera
 ?? / MUHAMED TUNOVIĆ ?? Sjajna podrška sa tribina
/ MUHAMED TUNOVIĆ Sjajna podrška sa tribina
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina