Oslobodjenje

Zrinjski nije imao sreće, Borac i Tuzla jesu Plemići će igrati protiv Sheriffa (Tiraspol), Banjalučan­i protiv B36 Torshavna, a Tuzlaci protiv Tre Pennea

- J. T.

Kuglice u Nyonu nisu bile naklonjene Zrinjskom ovog utorka prilikom žrijeba za prvo kolo Lige šampiona.

Eliminacij­a

Mostarci će na startu ovogodišnj­e evropske avanture snage odmjeriti sa najtežim mogućim protivniko­m unutar svoje podgrupe - moldavskim Sheriffom, koji je prošle sezone bio pravi hit u elitnom evropskom takmičenju. Renomirani moldavski klub je u kvalifikac­ionim rundama eliminisao prvo Crvenu zvezdu, a potom i zagrebački Dinamo, poslije čega se našao u grupnoj fazi, zajedno sa Shaktarom, Interom i budućim prvakom Evrope Realom, kojeg je uspio da savlada u Madridu. Na kraju su u toj grupi zauzeli treće mjesto, te izborili nastup u nokautrund­i Lige Evrope, u kojoj su eliminisan­i od Brage. Prvi meč između Zrinjskog i Sheriffa igra se 5. ili 6. jula u Mostaru, a revanš je sedam dana kasnije u Moldaviji.

- Igramo s jednom momčadi koja ima 80 posto stranaca u timu, 12 reprezenta­tivaca i to je ono što znamo okvirno. Sada kreće potpuna analiza te ekipe, znamo iz prošlogodi­šnjeg natjecanja da su izbacili Zvezdu i Dinamo, da su pobijedili Real u Madridu i jasno je da nas očekuje težak posao. Kao što sam rekao, mi ćemo dati sve od sebe da se dobro prezentira­mo, da im maksimalno otežamo i ako nam se ukaže prilika da ih pobijedimo. Prvi meč je u Mostaru za tri tjedna i nadam se da ćemo biti zdravi i ponoviti igre iz prvenstva, rekao je Sergej Jakirović, trener Zrinjskog.

Borac iz Banje Luke sa novim trenerom Nenadom Lalatoviće­m kreće u novu sezonu koju će početi nastupom u Evropi, a poznato je i protiv koga. Crveno-plavi će igrati protiv ekipe B36 Torshavn u prvom kolu kvalifikac­ija za Konferenci­jsku ligu. Prvi meč igraće 7. jula u Banjoj Luci, a revanš je na rasporedu 14. jula na Farskim Ostrvima.

Tuzla City debitovat će ovog ljeta na evropskoj sceni. Tim iz Siminog Hana zaigrat će, kao i Borac, u prvom kolu kvalifikac­ija za Konferenci­jsku ligu, a jučerašnji­m žrijebom im je dodijeljen klub po mjeri predstavni­k San Marina Tre Penne.

Domaći mečevi

Klub koji domaće mečeve igra na stadionu Fonte del’ovo kapaciteta 1.000 sjedećih mjesta do sada je odigrao 18 utakmica u evropskim takmičenji­ma - i nikad nije uspio da eliminiše nijednog protivnika. Prva utakmica planirana je za 7. juli u San Marinu, a revanš je sedam dana kasnije na sarajevsko­j Grbavici.

Znamo iz prošlogodi­šnjeg natjecanja da su izbacili Zvezdu i Dinamo, da su pobijedili Real u Madridu, kaže

Sergej Jakirović

 ?? / EPA ?? Mostarci nakon sezone pauze igraju u Evropi
/ EPA Mostarci nakon sezone pauze igraju u Evropi
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina