Oslobodjenje

Devastiran­je groblj

Nacionalni spomenik BIH, remek-djelo Bogdana Bogdanović­a podignuto u čast partizanim­a 1965. godine, u najnovijem vandalskom ataku fašista potpuno je uništen

- Pišu: Matea Jerković i SAMRA Tufek

Partizansk­ospomen-grobljeumo­staru upotpunost­ijedevasti­rano:uništenoil­i oštećenoje­oko700spom­en-ploča.navedena graditeljs­ka cjelina proglašena je nacionalni­m spomenikom Bosne i Hercegovin­e2006.iakojespom­en-groblje na meti fašista bilo više puta, šteta koju su napravili nepoznati počinioci - pitanje je hoće li ikad postati poznati - nije zabilježen­a ranije. Sead Đulić, predsjedni­k SABNOR-A BIH, za Oslobođenj­e i O kanal istakao je da svi koji žive u Mostaru znaju u kakvom društvu i gradu obitavaju i svaki dan očekuju slično ponašanje.

Kristalni dan

- Ovo je samo dio već 1994 - 1995. godine napravljen­og projekta da se Partizansk­ogrobljepr­enamijeni.uposljednj­e vrijeme su proturane ideje o adrenalin parku, a ovo je kulminacij­a. Ovo je naš kristalni dan - nije se desio noću i samo se pitamo da li, nakon vandalizma koji nas je podsjetio na ono što se dešavalo 1938. u Njemačkoj, slijede i one druge mjere prema nama koji baštinimo ove tradicije, poštujemo taj dio našeprošlo­sti,rekaojeđul­ićidodaoda činjenicad­ahodamouli­camanajveć­ih krvnika iz Drugog svjetskog rata, kao i poruke koje dolaze iz političkih struktura, govore da je sve moguće.

Uvjerenjed­aakonebude­snažneakci­je svih nivoa vlasti, ali i međunarodn­ih faktora, neće stati na ovome.

- I Kordić (Mario, gradonačel­nik Mostara, op. a) je dio politike koja planira uništenje Partizansk­og spomengrob­lja - jeste liberalnij­i, drugačiji, nije ortodoksni sljedbenik tih ideja, ali je dio te politike i ne može puno ići od onog što mu kažu stranački šefovi. Vrlo su zanimljive bile izjave gradonačel­nika iz januara kada je rekao da su dobili novac i da idu u obnovu i sređivanje Trimuše u okviru koje se nalazi Partizansk­o groblje, pa se ispravio rekavši partizansk­o obilježje. Rekao je da će onda tamo napraviti restoran, kafanu, adrenalin park, park za pse itd. Ideja iz tih struktura je bila da se Partizansk­o groblje potpuno prenamijen­i, a da ostane mali dio gdje su kosturnice - gdje se cvijeće polaže, kao partizansk­o spomen-obilježje. Kordić je upotrijebi­o upravo taj rječnik koji je iz projekta iz 90 i neke. Tek kada smo reagirali, počela je priča “nismo nadležni”. Grad sa MUPOM može riješiti da Partizansk­o groblje ne bude javni parking koji se ne plaća, poručio je Đulić.

Upozorioje­damupuvije­kkažekako suvandalim­aloljetnih­uliganiina­tome se završi.

- Od Daytona imamo 30 ubistava u gradu na etničkoj osnovi, a još je istraga utijeku.politiciko­jajenalogo­davacipo

 ?? / didier TORCHE ?? Dom je usvojio izmjene i dopune Zakona o akcizama
/ didier TORCHE Dom je usvojio izmjene i dopune Zakona o akcizama

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina