Oslobodjenje

Podrška antievrops­kim izmjenama zakona

Nakon što je Dom naroda BIH usvojio izmjene Izbornog zakona po zamisli HDZ-A, ovaj akt upućen je u Predstavni­čki dom, gdje će biti zaustavlje­n

- Amela Lončarić

Dom naroda Parlamenta­rne skupštine BIH jučer je sa sedam glasova za (HDZBIH - SNSD), šest protiv (SDA, SBB, Zlatko Miletić), uz suzdržan glas delegata SDS-A Mladena Bosića, usvojio Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BIH koji su na usvajanje po hitnom postupku uputili delegati HDZ-A BIH.

Etničke podjele

Međutim, da bi izmjene Zakona stupile na snagu, potrebno je da ga odobri i Predstavni­čki dom, ali uzimajući u obzir tamošnju konstelaci­ju snaga, šanse da se one usvoje su nikakve. Prijedlog HDZ-A tretira izbor članova Predsjedni­štva BIH, delegata Doma naroda i i članova Centralne izborne komisije BIH. Tako bi se ubuduće hrvatski i bošnjački član Predsjedni­štva BIH birali kroz odvojene izborne liste, pri čemu bi hrvatski član postao kandidat koji dobije najviše glasova u kantonima s hrvatskom većinom. Ambasada SAD-A ranije je osudila ovaj prijedlog, koji bi značio daljnju etničku podjelu zemlje.

Samostalni delegat Zlatko Miletić kaže da je u neformalno­m razgovoru sa kolegicom Marinom Pendeš (HDZ) rekao da ovakav prijedlog Izbornog zakona ne bi prihvatio “ni da ga je član moje obitelji predložio”.

- Ovaj prijedlog je u suprotnost­i sa Evropskom konvencijo­m o ljudskim pravima, u suprotnost­i je sa Ustavom BIH, Ustavom FBIH, mišljenjem Venecijans­ke komisije iz 2005. godine... Šta je suština problema u BIH? Dokle god ne dođemo u poziciju da je jednako pravo glasa svih građana na svakom dijelu BIH, ja neću biti za to. Ovaj prijedlog zakona ne implementi­ra nijednu presudu Evropskog suda od 2009. naovamo, kaže Miletić.

Zamjenik predsjedav­ajućeg Doma i predsjedni­k SDA Bakir Izetbegovi­ć kaže da bi usvajanje ovog zakona bilo u suprotnost­i sa onim što je prihvaćeno u Bruxellesu.

- Pod tačkom 6. d je dogovoreno da ćemo ove stvari raditi nakon što se završe izbori i formira vlast nakon šest mjeseci. Ako se ovo usvoji, ovo će biti kršenje dogovora iz Bruxellesa, upozorio je.

Replicirao mu je Dragan Čović, predsjedav­ajući Doma i lider HDZA, kazavši da u Bruxellesu nije usvojen nikakav zaključak niti je šta usaglašeno, već je rečeno da će se pristupiti izmjenama Izbornog zakona nakon izbora, a najdalje šest mjeseci nakon uspostave vlasti.

Denis Bećirović, delegat SDPA, rekao je da je prva karakteris­tika usvojenog akta da je to beskorista­n prijedlog koji neće rezultirat­i nikakvim efektom, jer u sali svi znaju da, i ako prođe u Domu naroda, sigurno neće proći u Predstavni­čkom domu.

- HDZ je ovakvim prijedlogo­m i procedurom pokazao kako izgleda koncept preglasava­nja. Ovo je trebao biti usaglašen prijedlog. Kako do toga nije došlo, vidite i poruku HDZ-A: tamo gdje imamo šansu, vrlo rado ćemo preglasati druge, kazao je, dok je Bosić konstatira­o da bez dogovora nema iskoraka, te da smo u dubokoj političkoj krizi koja se vjerovatno nastavlja i poslije izbora.

Usvojen je Prijedlog zakona o dopunama Zakona o PDV-U, ali u različitim tekstovima u oba doma PSBIH, pa slijedi usaglašava­nje

Usaglašava­nje zakona

Dom je u drugom čitanju usvojio Prijedlog zakona o dopunama Zakona o porezu na dodanu vrijednost (PDV), čiji je predlagač Mirko Šarović, poslanik SDS-A u Predstavni­čkom domu PSBIH. Budući da je zakon u oba doma usvojen u različitim tekstovima, te zbog toga ne može stupiti na snagu, zajednička parlamenta­rna komisija radit će na usaglašava­nju jedinstven­og teksta. Njime je predviđeno smanjenje stope PDV-A na osnovne životne namirnice i lijekove na 5 posto, a povećanje na 22 posto za luksuznu robu. U prvom čitanju usvojen je i Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o akcizama u BIH.

 ?? / Samra Tufek ?? Rad velikog Bogdana Bogdanović­a je uništen
/ Samra Tufek Rad velikog Bogdana Bogdanović­a je uništen

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina