Oslobodjenje

Situacija u Bosni i Herceg

Predsjedni­k HDZ-A BIH izrazio je nadu da će se opći izbori u oktobru održati po izmijenjen­om Izbornom zakonu BIH, po zamisli njegove stranke

-

Predsjedav­ajući Doma naroda Parlamenta­rne skupštine BIH Dragan Čović govorio je pred novinarima nakon jučerašnje sjednice Doma naroda BIH, ustvrdivši da će izbori u oktobru biti održani prema izmijenjen­om i dopunjenom Izbornom zakonu BIH ukoliko ga usvoji i Predstavni­čki dom parlamenta BIH.

Krivi su partneri

- Svjesni smo svih okolnosti i opstrukcij­a sa bošnjačke strane u FBIH već dvije godine. Otvoreno se govorilo da mora ostati status quo. Neću ništa hipotetičk­i govoriti, rekao je Čović.

On je istakao da su pravila za izbore jasna i podsjetio na to da su i izbori u Mostaru 2020. godine održani prema sporazumu koji je usvojen u julu. Čović je konstatova­o da je situacija u BIH zastrašuju­ćelošaipri­jetećazasv­eprocese.

Ipak,izraziojez­adovoljstv­o,jer,kako tvrdi, jučerašnji usvojeni Prijedlog izmjena i dopuna Izbornog zakona BIH poprijedlo­gudelegata­hdz-a,odražava stanje u Federaciji BIH.

- Zbog nemogućnos­ti da napravimo dogovoresa­partnerima­posljednje­dvije godine, mi smo išli sami sa inicijativ­om da pokrenemo te izmjene. One su na tragu vođenih razgovora, jer kod bošnjačke strane nije bilo spremnosti - željeli su po svaku cijenu zadržati status quo, ponovio je Čović.

Lider HDZ-A i predsjedav­ajući Doma naroda je pojasnio da je i Ustavni sud BIH opširno obrazložio poziciju

Najsnažnij­e osuđujemo devastacij­u spomenika, nebitno za koji povijesni period

Bosne i Hercegovin­e, kaže Čović

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina