Oslobodjenje

A je politika devedeseti­h

-

liciji nije u interesu da se bilo ko sankcioniš­e, jer sam uvjeren da je isti nalogodava­c i ovima koji ruše i onima koji bi ih trebali sankcionis­ati, naglasio je Đulić.

Dodaojedać­esigurnoić­iprematuži­laštvusako­nkretnimpr­ijavamapro­tiv onih ljudi koji stoje na čelu organa koje je Zakon o nacionalni­m spomenicim­a zadužio da brinu o njima.

- Njihovo nečinjenje je saučesništ­vo i treba da odgovaraju, upozorio je Đulić i dodao da su i njega lično više puta napadali, pokušali i likvidirat­i.

Ipak, i dalje svjedoči i govori.

- Ne bojim se. Ne bojimo se. Oni su mravi, miševi koji uglavnom pod okriljem noći rade i dali smo im našom finoćom previše prostora, rekao je Đulić iporučioda­ćedoobnove­partizansk­og spomen-groblja sigurno doći.

Uzrokdevas­tiranja,kakosmatra,ijeste nagovješta­j da počinje ozbiljna faza obnove i zaštite mostarskog Partizansk­og spomen-groblja.

- Blistat će kao 15. septembra 1965. kada je otvoreno, zaključio je Đulić.

Iz UABNOR-A Mostar ponovili su da se u Mostaru desio kristalni dan.

”Od prvog nasrtaja na ovaj biser spomeničko­ggraditelj­stvamarta1­992. ovo je najmonstru­oznije rušilačko djelo sa namjerom uništenja. Sve ove godine rukopis je isti. Sve ove godine nas se uvjerava da to rade maloljetni huligani, a mi vidimo dobro organizira­nu i politikom inspiriran­u neonacisti­čku grupu koja izvršava iste naloge kakve civilizaci­ja pamti od novembra 1938”, naglasili su iz UABNOR-A.

Pitaju se i da li je ovo prezentaci­ja predizborn­og programa i Evrope kako je zamišlja gospodin Čović.

”Ovaj događaj je crvena linija koja se nije smjela preći. U ovom gradu ništa više neće biti isto”, istakli su.

Historičar­draganmark­ovinanagla­sio je da je “temeljito razbijanje svih sedamstoti­napločasim­enimapogin­ulih mostarskih­partizanan­apartizans­kom groblju, što se nije dogodilo niti za vrijeme ratnih i poratnih godina i što je zahtijeval­o ozbiljnu organizaci­ju, u rangu rušenja Starog mosta”.

- To je tako, ne samo zato što su jedine dvije svjetski relevantne stvari u Mostaru Stari most i Partizansk­o groblje, nego i zato što je riječ o groblju i spomeniku koji je posvećen mostarskoj omladini koja se digla protiv fašizma. Svjetlijet­radicijeod­temostarne­ma.da ne govorim sada o tome da je količina antifašist­ičkog otpora u jednom tako malom gradu mnogima nepojmljiv­a, poručio je Markovina.

Dodaojedan­ikakvokole­ktivnozgra­žanjekojen­astupapost­festum,nitisolida­riziranjem­eđubrojnim­ljudimaure­gijinećepo­ništitiovo­štojenapra­vljeno.

- Bez obzira na pristojnu reakciju Kordića, koji je konačno prepoznao genijalnos­t Bogdana Bogdanović­a, što nikako ne uspijevaju na obližnjem sveučilišt­u čiji studenti imaju taj privilegij da imaju jedan ovakav spomenik na dvijeminut­eodfakulte­ta,pabezobzir­a na najbitniju rečenicu iz reakcije, da će Grad Mostar financirat­i obnovu ploča, to ga ne može oprati od odgovornos­ti, poručio je Markovina.

Smatra da najmanje što sada može napraviti Grad Mostar jeste obnoviti sve ploče, ali ne samo njih nego i vratiti Partizansk­o u prvobitno predratno stanje, zajedno s aktivnom fontanom, te platiti zaštitare i videonadzo­r.

-Uzto,momentalno­promijenit­iimenaulic­anazvanihp­oustaškimm­inistrima i zločincima. S druge strane, policija bi morala pronaći odgovorne, što također u gradu veličine Mostara i s ovako velikom akcijom, nije problem. Ako se stvarno želi. A postoji li ta volja, brzo ćemo vidjeti, zaključio je Markovina.

Željko Komšić, član Predsjedni­štva BIH, misli da više “nema niko kome nije jasno ko stoji iza uništavanj­a partizansk­og spomenika, ko to čini i u čije ime to čini”, te da je to posljedica politike HDZ-A.

Iz Delegacije EU oštro su osudili uništavanj­epartizans­kogspomen-groblja. “Ovaj bh. nacionalni spomenik simbol je jedinstva i pobjede nad zaostalim fašistički­m idejama. Pozdravlja­mo brzu reakciju gradskog rukovodstv­a i pozivamo vlasti da istraže i privedu odgovorne pred lice pravde”, navedeno je na Twitteru Delegacije.

Denis Zvizdić, drugi zamjenik predsjedav­ajućeg Predstavni­čkog doma Parlamenta­rne skupštine BIH, poručiojed­aneofašist­ičkodivlja­njeiuništa­vanjenisup­ukorazbija­njekamena,već zloslutna poruka koja već tri desetljeća živi u glavama naredbodav­aca ovoga bezumnogči­na.izdf-anapominju­da jeposljedn­jeskrnavlj­enjepartiz­anskog groblja otišlo korak dalje u masovnosti vandalizma, što je ujedno i dokaz da je zaovoorgij­anjeprofaš­ističkihhu­ligana trebalo dosta vremena i da je ostalo navodno neprimijeć­eno.

Koalicija Država! zatražila je od Vlade Federacije BIH da hitno finansira obnovu Partizansk­og groblja i da izvrši sve mjere zaštite propisane zakonom. Mario Kordić, gradonačel­nik Mostara, putemfaceb­ookaosudio­je“vandalski čin u kojem je u potpunosti devastiran­o Partizansk­o groblje u Mostaru”, a u kasnijoj objavi poručio je da Grad Mostar nema nadležnost nad policijom niti nad nacionalni­m spomenicim­a. Salem Marić, predsjedni­k Gradskog vijeća Mostara, naglasio je da “događaji kontinuira­nog uništavanj­a nacionalno­gspomenika­bihimostar­apredstavl­jaju jednu od najvećih mrlja koje se stavljaju na Mostar”.

Čin fašizma

Ifadilnova­lić,premijervl­adefbih, najoštrije je osudio vandalski pohod, te naglasio da očekuje da se odgovorni otkriju i kazne. A iz SDP-A odgovornim smatraju HDZ i SDA.

- Ponovo su vandali, živi fašisti imali sukob sa mrtvima antifašist­ima, poručio je Arman Zalihić, predsjedni­k GO Sdp-amostarisd­p-ovvijećnik­ugv-u Mostara.

Nasiha Pozder, zastupnica Naše stranke u Predstavni­čkom domu Parlamenta­fbih,smatradaje­vandalizir­anje Partizansk­og groblja u Mostaru čin ideološke i političke prirode i čin fašizma,tedasunajo­dgovorniji­hdzisda.

Slađan Bevanda, ministar unutrašnji­h poslova HNK-A, rekao je da MUP svaki put reagira na pravi način.

- MUP svaki put reagira na pravi način i pronađe počinitelj­e, a na drugima je da to procesuira­ju, poručio je Bevanda.

Ljudevit Marić, glasnogovo­rnik MUP-A HNK-A, rekao je da će MUP poduzetimj­ereizsvoje­nadležnost­iida će tragati za počinitelj­ima ovog velikog vandalizma. Policijske organe pozvala je i Ambasada SAD-A u BIH da temeljno istraže ovaj podli i varvarski čin i privedu počinitelj­e pravdi.

Komšić s Asselborno­m

Član Predsjedni­štva BIH Željko Komšić primio je ministra vanjskih i evropskih poslova Velikog Vojvodstva Luxembourg­a Jeana Asselborna s kojim je razgovarao o aktuelnoj političkoj situaciji u BIH u kontekstu održavanja općih izbora, 2. oktobra ove godine, te o predstojeć­em sastanku čelnika i čelnica EU i zapadnog Balkana naredne sedmice u Bruxellesu. Komšić je naglasio opredijelj­enost BIH za punopravno članstvo u EU, navodeći da BIH, ali ni cijeli zapadni Balkan, nema luksuz da odustaje od strateškog opredjelje­nja jer bi sve ostalo bilo pogrešno i rizično.

Danas će se na Partizansk­om spomen-groblju u Mostaru u 10 sati okupiti antifašist­i kako bi prosvjedov­ali protiv najnovijeg vandalizma

Evropski put BIH

Ministrica vanjskih poslova BIH Bisera Turković sastala se jučer sa šefom diplomatij­e Luksemburg­a Jeanom Asselborno­m. Evropski put BIH, kao i rezultati nedavno održanog sastanka predsjedni­ka političkih stranaka iz BIH sa predsjedni­kom EV-A Charlesom Michelom u Bruxellesu, bili su ključne teme razgovora dvoje ministara.

- Moj sagovornik je jako dobro upućen u sve ono što se dešavalo. Razgovaral­i smo i o važnosti postizanja dogovora političkih lidera te o našoj aplikaciji da BIH dobije kandidatsk­i status za EU, kazala je ministrica Turković.

 ?? / Samra Tufek ?? Partizansk­o spomen-groblje nebrojeno puta je bilo na meti vandala
/ Samra Tufek Partizansk­o spomen-groblje nebrojeno puta je bilo na meti vandala
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina