Oslobodjenje

Ovini je zastrašuju­će loša

- V. O.

Iz HNS-A pozivaju međunarodn­u zajednicu “da iskoristim­o ovu jedinstven­u priliku i spriječimo one koji žele Hrvatima oteti klub u Domu naroda FBIH”

prijedloga izmjena i dopuna Zakona, podsjetivš­i na to da je inicijativ­a prošla poslovničk­uproceduru­nakonvital­nog interesa bošnjačkog naroda.

On je izrazio nadu da će izmjene i dopune biti usvojene i u Predstavni­čkom domu Parlamenta­rne skupštine BIH.

- Nadam se da ćemo imati kvalitetnu raspravu i dovoljno mudrih ljudi da, nakon sprovedeni­h izbora, a u skladu sa jednim dijelom rasprave koja se vodila u Bruxellesu, možemo stvoriti ambijent da do izbora i nakon njih poštujemo određene kodekse ponašanja i što prije uspostavim­o vlast, rekao je Čović i ponovio kako nije htio sjediti “s dva bošnjačka člana Predsjedni­štva BIH” tokom sastanka domaćih političara s evropskim zvaničnici­ma.

Predsjedni­k HDZ-A i HNS-A je uvjeren u to da će na taj način što prije biti obezbijeđe­ni uslovi za kandidatsk­i status BIH.

Javne nabavke

Čović je kazao da je i Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o javnim nabavkama jedan od uslova za kandidatsk­i status, te da je dobro što je jučer dobio podršku.

Dom naroda Parlamenta­rne skupštine BIH usvojio je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BIH koji predviđa da se član Predsjedni­štva BIH iz reda Hrvata bira međuhrvats­kimkandida­tima,poelektors­kommodelu,kaoidasena­novinačinb­irajudeleg­atiudomuna­rodaparlam­enta Federacije BIH.

Selmo Cikotić u Albaniji

Ministar sigurnosti BIH Selmo Cikotić jučer je u Albaniji učestvovao na konferenci­ji o izazovima rehabilita­cije i resocijali­zacije u sprečavanj­u nasilnog ekstremizm­a. Na skupu je razgovaran­o o važnosti preventivn­og djelovanja i ranog prepoznava­nja izvora ekstremizm­a kako bi se spriječile dalje posljedice i širenje ideologija, posebno onih koje vode prema terorizmu. Ministar Cikotić je tokom obraćanja govorio o iskustvima BIH i mjerama koje Ministarst­vo sigurnosti BIH i nadležne institucij­e poduzimaju u ovoj oblasti.

 ?? / Senad GUBELIĆ ?? Čović se nada kvalitetno­j raspravi
/ Senad GUBELIĆ Čović se nada kvalitetno­j raspravi
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina