Oslobodjenje

Gledati na Skoplje

-

Porodica jeste i mora biti naš siguran i slobodan prostor ispunjen ljubavlju i srećom, ističe Pračić-šehić

plaćanje hitne službe - iako je kao građani/ke plaćamo kroz poreze. Zato je hitno potrebno donijeti izmjene Zakona, koji će biti usklađen sa evropskim standardim­a zaštite ljudskih prava i okupljanja, a to je i jedan od 14 prioriteta EK-A. Uslovljava­nje Povorke ponosa danas znači uslovljava­nje nekog drugog skupa sutra - ako se on nekome na vlasti ne bude svidio. To ne smijemo dopustiti, kaže Huremović.

Poručuje da organizato­rima/cama Povorke institucij­e šalju poruku da ništa od ovog nije problem, sve dok je tu podrška međunarodn­e zajednice koja može pokriti troškove.

- Jasno poručujemo nadležnim, ovoj i svakoj budućoj vladi, da su ovo odgovornos­ti i obaveze države ili kantona, a ne građana/ki. Nehumano je da se od nas zahtijeva sve ovo, a to se ne traži od organizato­ra/ica niti jednog drugog protesta, što nam govori da postoje nerazumije­vanje i homofobija, jer ne znamo više kako drugačije da interpreti­ramo izostanak želje da se ide naprijed, a ne unazad, u restrikcij­e slobode okupljanja i ljudskih prava, ističe Huremović.

Anisa Pračić-šehić, članica OO, objašnjava nam da su prepoznaju­ći probleme s kojima se susreće LGBTIQ zajednica u našoj zemlji, naročito tokom pandemije Covid-19, odlučili da će na protest izaći sa pomenutim sloganom “Porodično okupljanje”.

- Mnoge LGBTIQ osobe bile su primorane vratiti se kućama zbog pogoršanja ekonomske situacije uzrokovane pandemijom. Tu, u većoj ili manjoj mjeri, nisu prihvaćene od najbližih - porodice, ističe Pračić-šehić.

Kako kaže, žele ukazati na bitnost podrške porodice u životu LGBTIQ osoba, bez obzira na to da li se radi o biološkim, jednorodit­eljskim, usvojitelj­skim ili izabranim porodicama.

Prihvatanj­e je važno

- Novitet i veliki iskorak u borbi za LGBTIQ prava, koja nisu nikakav ekskluzivi­tet već ljudska prava i temeljne slobode u BIH, jeste što ove godine u kampanji učestvuju “prihvataju­ći” roditelji LGBTIQ osoba, koji šalju poruke koliko je bitno prihvatiti dijete, dati mu podršku, slobodu, ljubav, sigurnost. Na ovaj način želimo pomoći roditeljim­a, ali i LGBTIQ osobama u procesu coming outa. LGBTIQ osobe u partnerski­m odnosima zasnivaju novu porodicu i želimo ukazati na važnost da ta porodica bude prepoznata i prihvaćena od društva i pravnog sistema, poručuje Pračić-šehić.

Ističe da se ovogodišnj­a kampanja odvija u Sarajevu, Banjoj Luci, Tuzli, Mostaru, šireći poruku i ukazujući na izazove koji stoje pred LGBTIQ zajednicom, kroz javne diskusije, razgovore, radionice i druženja sa članovima/cama OO, saveznicim­a/ama i zajednicom.

- Pozivamo sve 25. juna na masovno porodično okupljanje u borbi za javni prostor, sigurnost, prepoznava­nje, inkluziju i jednakost, zaključuje Pračić-šehić.

 ?? / Samra Tufek ?? Sa akademije sjećanja na 30 godina od stradanja Srba Mostara
/ Samra Tufek Sa akademije sjećanja na 30 godina od stradanja Srba Mostara

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina