Oslobodjenje

Na ANUBIH je predstavlj­en tematski dvobroj časopisa Dijalog povodom 250. godišnjice rođenja Georga Wilhelma Friedricha Hegela

- Dl. O.

Centar za filozofska istraživan­ja Akademije nauka i umjetnosti BIH predstavio je jučer u Sarajevu tematski dvobroj časopisa Dijalog posvećen filozofiji Georga Wilhelma Friedricha Hegela povodom 250. godišnjice njegovog rođenja (17702020). Na predstavlj­anju su govorili autori radova objavljeni­h u dvobroju, a moderator je bio Mile Babić, voditelj Centra za filozofiju na ANUBIH.

- Priloge je napisalo 12 profesora filozofije, a poseban nastup su imali akademik Dževad Karahasan i prof. dr. Vahidin Preljević. Oni su pokazali po čemu je Hegelova filozofija danas aktualna, po čemu mi živimo u tom vremenu i kako je moguć izlazak iz ovog vremena u kojem vladaju mržnja i nasilje. Potrebna nam je nova promjena, nova paradigma da se ljudi ne mrze i ubijaju, nego da žive u slobodi i ljubavi, rekao je Babić.

Naglasio je da se do nove paradigme ne može doći ubijanjem i nasiljem.

- Nova paradigma znači paradigma dobrote, paradigma opraštanja, paradigma ljubavi. Vrlo je važno da svako pođe od sebe, da nadiđemo mržnju i nasilje, da budemo u slobodi i ljubavi, kazao je Babić.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina