Oslobodjenje

Njemačka šalje svoje trupe u BIH

Vlada u Berlinu odobrila je raspoređiv­anje 50 vojnika u okviru EUFOR-OVE Althea mirovne misije, koju je Njemačka napustila krajem 2012.

-

Njemačka vlada je jučer odobrila raspoređiv­anje trupa u BIH u okviru mirovne misije Evropske unije, prenosi Anadolija. Vlada u Berlinu odobrila je raspoređiv­anje 50 vojnika u okviru EUFOR-OVE Althea mirovne misije, koju je Njemačka napustila krajem 2012. godine. Odluka, koju još treba usvojiti njemački parlament, biće na snazi 30. juna 2023. godine.

Glasnogovo­rnik njemačkog ministarst­va odbrane David Helmbold rekao je da će dio vojnika biti raspoređen u EUFOR-OVOM štabu u Sarajevu, a ostali trebaju popuniti dva takozvana tima za vezu i posmatranj­e.

EUFOR je u okviru svojih nadležnost­i već pojačao kontingent u BIH sa dodatnih 500 vojnika te njegove snage trenutno broje ukupno 1.100 vojnika. Posljednje pojačanje se sastoji od vojnika iz Austrije, Bugarske, Rumunije i Slovačke.

Do pojačanja angažmana došlo je nakon ruske invazije na Ukrajinu i zbog straha da bi Moskva mogla imati uticaj i u drugim zemljama.

Trenutni mandat EUFOR-A ističe u novembru, a o produženju mandata za još godinu odlučuje Vijeće sigurnosti UN-A.

Christian Schmidt, visoki predstavni­k u BIH, podržao je i pozdravio odluku Njemačke o slanju svojih vojnika u BIH u sklopu EUFOROVE misije u našoj zemlji.

Ističe kako je ovo važan signal u ključnom trenutku.

- Ovo je snažan signal u regiji u ključnom trenutku. Međunarodn­a zajednica ostaje posvećena BIH, kazao je Schmidt.

I zastupnik u Bundestagu Adis Ahmetović pozdravio je odluku o obnavljanj­u njemačkog učešća u sigurnosno­j operaciji EUFOR-A u BIH.

”Za to vodim kampanju šest mjeseci i također ću se izjasniti za to na predstojeć­em glasanju u Bundestagu”, kazao je Ahmetović.

 ?? ?? Sudija Zajmović: Gomilaju se neriješeni predmeti
Sudija Zajmović: Gomilaju se neriješeni predmeti
 ?? ?? Biloš, Korjenić, Kujundžić, Podžić i Fako u sjedištu NATO-A
Biloš, Korjenić, Kujundžić, Podžić i Fako u sjedištu NATO-A
 ?? / didier TORCHE ?? Christian Schmidt
/ didier TORCHE Christian Schmidt

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina