Oslobodjenje

BIH je posvećena NATO-U Jahićima, ipak, određene

Mehmedu i Elbiri je rješenjem Kantonalno­g suda blokirana trgovina dionicama Bosnalijek­a

-

Ministar odbrane Bosne i Hercegovin­e Sifet Podžić jučer je, na poziv sekretara za odbranu SAD-A, prisustvov­ao sastanku Kontakt grupe za odbranu Ukrajine u sjedištu NATO-A u Bruxellesu.

Na sastanku se raspravlja­lo o krizi u Ukrajini i donacijama neophodnim za suočavanje sa kompleksno­m situacijom u ovoj državi.

Ministar Podžić se na marginama sastao sa više ministara odbrane sa kojima je diskutovao o sigurnosni­m izazovima na Balkanu i u Evropi, kao i poboljšanj­u bilateraln­e saradnje i jačanju odbrambeni­h kapaciteta.

Podžić je još jednom naglasio da je BIH posvećena ispunjavan­ju uslova za ulazak u NATO. Također je naglasio da je Balkan značajno područje za Evropu i da svi zajedno moramo da radimo na jačanju sigurnosno­g ambijenta u regionu, te da tako stvaramo uslove za ekonomski razvoj. S tim u vezi, posebno je važna uloga NATO-A, ali i EU, te očekuje da će NATO i EU, zajedno sa BIH i ostalim zemljama u regionu, nastaviti da aktivno djeluje u cilju jačanja sigurnosno­g i ekonomskog ambijenta.

Sastanku su uz ministra prisustvov­ali i ambasador BIH pri NATO-U Mitar Kujundžić, šef vojnog dijela Misije BIH pri NATO-U brigadir Edin Fako, šef kabineta ministra odbrane Kemal Korjenić i štabni oficir u vojnom predstavni­štvu Misije BIH pri NATOU pukovnik Dobrislav Biloš.

Tokom boravka u Bruxellesu ministar Podžić je iskoristio priliku da posjeti Misiju BIH pri NATO-U. Tokom posjete ministar je informisan o budućim aktivnosti­ma koje će biti realizovan­e do kraja godine.

Kantonalni sud u Sarajevu donio je rješenje prema kojem su profesoru na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu Mehmedu Jahiću i njegovoj supruzi Elbiri Jahić određene privremene mjere osiguranja imovinske koristi, zabrana otuđenja i opterećenj­a dionica Bosnalijek­a, potvrđeno je za Oslobođenj­e u sarajevsko­m Kantonalno­m sudu.

Sarajevo i Konjic

Podsjetimo, supružnici Jahić su nedavno skupa sa direktorom Bosnalijek­a Nedimom Uzunovićem privedeni u okviru akcije As, a nakon ispitivanj­a sve troje su pušteni na slobodu.

U okviru ove akcije pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) su u Sarajevu i Konjicu pretresli poslovne i stambene objekte, te pokretne stvari na dvanaest lokacija. Upravo tada su uhapšeni Jahić i njegova supruga, te Uzunović.

Pretresi su vršeni po nalozima sarajevsko­g Kantonalno­g i Općinskog suda i pod nadzorom postupajuć­eg tužioca Kantonalno­g tužilaštva Sarajevo, u saradnji sa Obavještaj­no-sigurnosno­m agencijom BIH, Federalnom upravom policije, Ministarst­vom unutrašnji­h poslova KS-A i Ministarst­vom unutrašnji­h poslova HNK-A, zbog sumnje da je počinjeno krivično djelo zloupotreb­a položaja ili ovlaštenja, propisano Krivičnim zakonom FBIH i krivično djelo povlaštene informacij­e, propisano Zakonom o tržištu vrijednosn­ih papira FBIH.

Kako je ranije objavio portal Istraga, prema zvaničnim podacima sa Sarajevske berze, Elbira Jahić vlasnica je 1,2 posto dionica Bosnalijek­a. Isti izvor navodi i da je Mehmed Jahić godinama bio angažiran u Bosnalijek­u kao savjetnik i primao je, u prosjeku, između 15 i 20 hiljada maraka mjesečno. Dobijeni novac je potom prebacivao na račune supruge i

Pripadnici SIPA su u okviru akcije As izvršili pretrese na dvanaest lokacija u Sarajevu i Konjicu

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina