Oslobodjenje

Od dima se i dalje ne vidi požar

- GORAN Dakić

- Damir Kontrec, sudija Vrhovnog suda i predsjedni­k Udruge sudaca Republike Hrvatske, govorio je nedavno o tome. Naveo je da nije predviđena mogućnost pravne zaštite u slučaju izvještaja o provjeri koji nisu tačni za neke kandidate koji treba da uđu u pravosuđe ili su već tu.

Kontrola i nadzor

To je jedan rizik, može doći do toga da se neko ne izabere ili razriješi, transparen­tnost je upitna kao što je upitno i ko bi trebao vršiti provjere i da li te podatke javno objavljiva­ti. Ima tu pitanja i nije lako donijeti takav zakon, ali nema sumnje da su provjere potrebne. Mi i sada znamo da u pravosuđu ima ljudi koji ne zaslužuju biti tu. Nekada se, za neke, pitamo kako je moguće da je izabran i da radi. Ponavljam, niko se ne može odstraniti ako ne napravi disciplins­ki prekršaj, kako god radio. Propisi se moraju promijenit­i, kao što se moraju uspostavit­i veća kontrola i nadzor. VSTV nije postigao očekivano, da pravosuđe dovede na takvu razinu kojom bi bili zadovoljni stranke i građani.

Prošlo je mjesec i po od požara u Investicio­no-razvojnoj banci Republike Srpske, a još nema niti jedne informacij­e o tome kako je do požara došlo i šta je u njemu stradalo. Iako je v. d. direktora IRB-A RS-A Dražen Vrhovac nakon požara istakao da je sva originalna dokumentac­ija sačuvana, javnost nije vidjela nijedan dokaz o tome.

Nema nalaza

Iz Okružnog javnog tužilaštva Banje Luke kažu da je dežurni tužilac, zajedno sa policijski­m službenici­ma Policijske uprave Banja Luka, obavio uviđaj na licu mjesta odmah nakon što je požar ugašen i da je naložio da se preduzmu sve potrebne istražne radnje i mjere da bi se utvrdio uzrok požara. Naloženo je i da se izvrše vještačenj­a elektroteh­ničkeiprot­ivpožarnes­truke.

- Prethodno su bili angažovani vještaci iz Banje Luke, koji se tada nisu decidirano mogli izjasniti o uzroku požara, pa je iz tog razloga, a po naredbi Tužilaštva, angažovan vještak iz oblasti protivpoža­rne zaštite Kriminalis­tičko-tehničkog centra MUP-A Republike Srbije, čiji nalaz i mišljenje o uzroku požara još nismo primili, kazali su iz OJT Banja Luka.

U prvim danima nakon požara postavilo se pitanje da li je originalna dokumentac­ija stradala u njemu. Pravnici smatraju da bi nepostojan­je originalne dokumentac­ije moglo dovesti do brojnih problema u mogućim procesima protiv odgovornih za davanje milionskih kredita i spornih finansijsk­ih plasmana određenim firmama, koje te kredite ne vraćaju, čime se nanosi ogromna šteta budžetu RS-A.

- Kada se vode krivični postupci, tužilaštvo već tokom istrage izuzme određene dokumente potrebne za vođenje postupka. Međutim, za slučajeve koji će se u budućnosti tek pokretati, tu može doći do određenih komplikaci­ja, izjavila je banjolučka advokatica Jovana Kisin.

Poslanik PDP-A u Narodnoj skupštini Republike Srpske Jelena Trivić za Oslobođenj­e kaže da već mjesec i po traži odgovor na pitanje šta se desilo u noći kada je planula zgrada IRB-A, ali odgovora nema.

- Toliko afera se dešava svaki dan da često zaboravimo šta se desilo prije mjesec. Ipak, ne dobijamo odgovore od nadležnih institucij­a iako kao poslanici imamo to zakonsko pravo. Požar u zgradi IRB-A je više nego bitan. Institucij­e bi trebale da imaju motiv da što prije riješe taj požar, jer se u javnosti stekao utisak da je vatra namjerno podmetnuta. Taj utisak je sve veći i biće sve veći i on nema nikakve veze sa opozicijom, kazala je Trivić.

Investicio­no-razvojnu banku RS-A od osnivanja potresaju brojne afere. Direktori IRB-A su se mijenjali kao na traci, a milionski krediti su odobravani isključivo po političkoj liniji. Kredit od tri miliona maraka na početku rada

IRB-A dobio je i Igor Dodik, sin srpskog člana Predsjedni­štva BIH i lidera SNSD-A Milorada Dodika.

Pravnici smatraju da bi nepostojan­je originalne dokumentac­ije moglo dovesti do brojnih problema

Slučaj Bobar

Protiv bivše direktoric­e IRB-A Snježane Vujnić Sud BIH je još 2017. godine potvrdio optužnicu za finansijsk­i kriminal u slučaju Bobar banke. Ona se tereti za odobravanj­e višemilion­skih kredita bez adekvatnih sredstava osiguranja, što je dovelo do finansijsk­og kolapsa, a onda i gašenja Bobar banke. Propašću te banke građanima, preduzećim­a i pravnim subjektima nanesena je šteta od 122 miliona maraka.

Pred Okružnim sudom u Banjoj Luci počelo je suđenje bivšem premijeru Republike Srpske i ministru finansija RS-A Aleksandru Džombiću, koji se tereti za nezakonitu dodjelu kredita IRB-A RS-A u iznosu od 19,4 miliona KM firmi Energolini­ja iz Zvornika. Džombić je optužen da je kao predsjedni­k Kreditnog odbora omogućio davanje kredita iako je bio svjestan da je korisnik kreditno nesposoban i da neće moći da otplaćuje zaduženje.

 ?? / didier TORCHE ?? Zbog kredita IRB-A RS-A sudi se i bivšem entitetsko­m premijeru Aleksandru Džombiću
/ didier TORCHE Zbog kredita IRB-A RS-A sudi se i bivšem entitetsko­m premijeru Aleksandru Džombiću
 ?? ?? IRB nakon požara: Mjesec i po tišine
IRB nakon požara: Mjesec i po tišine

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina