Oslobodjenje

Pomoćnicim­a više para nego direktoru

Raspon direktorsk­ih plata u TK-U kreće se od 1.500, koliko dobiju prosvjeta i kultura, do čak 10.000 KM u zdravstvu

-

Plate direktora u javnim ustanovama i preduzećim­a Tuzlanskog kantona u velikom su nesrazmjer­u. Tako u zavisnosti od institucij­e do institucij­e, direktori ili pomoćnici direktora zarađuju od 1.500 do osam hiljada maraka. Najmanje plate u TK-U, kada su u pitanju direktori javnih ustanova, zarađuju direktori u kulturi i prosvjeti, a njihova plata ne prelazi 1.500 KM.

Poštovanje propisa

- Svi znamo da je kultura u zadnjem redu u svim fazama razvojnih planova ne samo kod nas već i u drugim državama. Kada govorimo o platama, što se tiče Muzeja istočne Bosne, mi imamo sve radnike sa VSS, a plate su u rasponu od 1.000 do 1.500 KM, kaže za O kanal Ljubiša Veljković, direktor Muzeja istočne Bosne.

Iako nema zvaničnih podataka, iz pouzdanih izvora saznajemo da plate od 7.000 KM i više primaju pomoćnici na UKC-U Tuzla, dok generalni direktor iste ustanove ima platu od 5.000 KM.

- To je nešto što smo za ova tri mjeseca, koliko ova vlada radi, uočili kao anomaliju našeg društva, gdje se određena radna mjesta i osobe plaćaju više od ministara i premijera, govori Irfan Halilagić, premijer TK-A.

Plata premijera TK-A je oko 3.200, ministara oko 1.000 KM manje. Po aktuelnom zakonu, niko u javnim institucij­ama ne bi trebao imati veću platu od premijera i predsjedni­ka Skupštine.

- Mislim da bi trebalo poštovati zakon, da niko nema veću platu od premijera i predsjedni­ka Skupštine. Ali, ima slučajeva, bilo je tih obračuna sa kojima je javnost upoznata,

 ?? / Samra Tufek ?? SDP i nezavisna vijećnica Selma Sefić odbili su prihvatiti Prijedlog zakona o unutrašnji­m poslovima
/ Samra Tufek SDP i nezavisna vijećnica Selma Sefić odbili su prihvatiti Prijedlog zakona o unutrašnji­m poslovima

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina