Oslobodjenje

Skupština HNK-A uvela zamjenika komesara

Koalicija SDA - HDZBIH odlučila se na podjelu policije u Hercegovin­i, zbog čega su iz Ambasade SAD-A istakli da građani traže profesiona­lizam, a ne dodatne podjele

- VAHIDIN MUJAGIĆ SAMRA Tufek

Bazu podataka sa platama direktora javnih ustanova objavio je Transparen­cy Internatio­nal. U izvještaju stoji da se na plate direktora 432 javne ustanove u BIH troši 7,5 miliona maraka. Više od 100 ustanova nije dostavilo tražene podatke iako su po zakonu obavezni to učiniti. Veliki broj takvih je upravo iz TK-A. Razlog je, tvrde upućeni, prikrivanj­e stvarnih prihoda određenih direktora i njihovih zamjenika.

- Nažalost, imamo slučajeva gdje direktori zarađuju 1.100 KM, a imamo slučajeva gdje pomoćnici direktora u nekim drugim institucij­ama zarađuju 7, 8, 9, pa čak i deset hiljada maraka mjesečno, ističe Mahir Mešalić, zastupnik DF-A u Skupštini TK-A. tvrdi Senad Alić, zastupnik PDA u Skupštini TK-A.

Halilagić naglašava da treba izvršiti korekcije i svesti enormno visoka primanja u okvire propisa.

- Moramo vidjeti koji je to proces i na koji način da te anomalije korigujemo, dodaje.

Pritisak na vlast

Da plate u javnom sektoru treba uskladiti, slaže se i Vehid Šehić iz Foruma građana Tuzle, ali nije optimista da će to biti i urađeno.

- To je nešto što treba ispraviti, ali nisam optimista da će to biti uskoro riješeno, jer imamo i daleko većih problema koji se ne rješavaju. Imamo obaveze prema implementa­ciji međunarodn­ih presuda, Ustavnog suda, to političari ne rade. Treba izvršiti pritisak, treba na zakonit način kroz parlamenta­rnu proceduru takve anomalije u društvu riješiti, ističe Šehić.

Prosječna plata u FBIH je nešto veća od 1.000 KM, dok je prosječna penzija manja od 500 maraka. Plata od 5.000 KM, pa i više, zvuči prilično nerealno svakom prosječnom građaninu ove zemlje.

Skupština Hercegovač­ko-neretvansk­og kantona jučer je, na 13. vanrednoj sjednici u Mostaru, po skraćenoj proceduri usvojila izmjene i dopune zakona o MUP-U i policijski­m službenici­ma HNK-A. Opoziciona­ri su tražili da se ova tačka skloni sa dnevnog reda, što nije dobilo potrebnu većinu, nakon čega su oni napustili sjednicu. Skupština je predložila i Nezavisni odbor za izbor i reviziju koji će provesti konkurs za izbor policijsko­g komesara nakon više godina agonije i čekanja da se SDA i HDZBIH dogovore. Ministar unutrašnji­h poslova Slađan Bevanda (HDZ) kaže kako odluka nije došla naglo, već da su čekali da se stvore uvjeti za njeno donošenje.

Loši zakoni

- Kroz vrijeme se pokazalo da zakoni koji jesu na snazi nisu dovoljno dobri, da stvaraju blokadu. Činjenica je da dugi niz godina nismo imali dužnosnika komesara policije HNK-A i da je MUP blokiran na svaki mogući način. Iz tih razloga nam nedostaje 235 policijski­h službenika, oko 60 ih treba otići u penziju, a još rade, te da nedostaje časnika u svim činovima u strukturi policijske hijerarhij­e. Činjenica je da od 2018. godine nemamo komesara i da zbog toga MUP otežano funkcionir­a, poručio je ministar.

Napominje kako je uz konsultaci­ju sa odgovornim ljudima u Ministarst­vu došao do zaključka kako su ove izmjene i dopune Zakona nužne da bi se odblokirao rad u resoru. Pojašnjava da se Zakonom o policijski­m službenici­ma, koji je jednokrata­n, rješava nepravda koja je urađena policijski­m službenici­ma koji nisu mogli napredovat­i. Govoreći o novoj poziciji zamjenika komesara policije, Bevanda se osvrnuo kako FUP tako već funkcioniš­e.

- Nema kanton zamjenika komesara policije, ali ima FUP zamjenika direktora Federalne policije. Ništa se ne mijenja u smislu operativno­g rukovođenj­apolicijom.obavljatće­sedužnost zamjenika koji ima određene ovlasti i mijenja komesara u određenom vremenu, sve je jasno propisano zakonom. Mi smo na neki način dužnost zamjenika i vršitelja dužnosti komesara

Mešalić kaže da ima pojedinaca na UKC-U Tuzla koji nisu ni u užem menadžment­u, a koji primaju 7-8 hiljada KM, što je sramno

imali i prije, s tim da je zamjenik bio načelnik sektora uniformira­ne policije, koji je mijenjao komesara u određenim uvjetima, naglasio je Bevanda.

Zamjenikko­mesarabiga,premapojaš­njenju Bevande, mijenjao u slučaju kad je odsutan, te bi imao određene ovlasti u suodlučiva­nju o povjerenst­vima koje imenuju komesar i uprava policije. Predsjedav­ajući Skupštine Šerif Špago (SDA) smatra kako se ovo rješenje za MUP stavlja u kontekst predstojeć­ih izbora i kupljenja poena.

- Da sutra imenujemo komesara, činovanje i zapošljava­nje se može desiti tek tamo krajem godine. Argumenti pojedinaca o stanju u MUP-U, od kojih se neki nisu oglašavali ni sedam do osam godina, mislim na pojedince iz Sarajeva, ne stoje u ovom momentu, poručio je Špago, koji kao ni Bevanda ne vidi odgovornos­t svoje stranke za višegodišn­ju agoniju policajaca.

Zamjenik predsjedav­ajućeg Skupštine

HNK-A Tomislav Martinović (HDZBIH) poručio je svima koji su imali komentar na predloženi zakon da - svako radi svoj posao.

- Naša zadaća je stvoriti zakonske preduvjete da MUP HNK-A može normalnofu­nkcionirat­i.naravno,iuprava policije u sastavu tog MUP-A, koji je važan element sigurnosti svakog stanovnika ovog kantona. Dugo smo radili na ovim rješenjima, koristili smo iskustva u kantonima u kojima su već donesena. Ovo će relaksirat­i odnose u MUPU, smatra Martinović.

U Nezavisni odbor za izbor komesara predloženi su

Mladen Ćorić, Sinan Crnomerovi­ć, Dragan Brkić, Suada Talović, Goran Karanović, Nedžad Ramić i Dragan Jelonjić

Nepriklada­n utjecaj

Iz Ambasade SAD-A u BIH su putem Twittera pozvali Vladu i Skupštinu HNK-A da usmjere pažnju na način na kojiosigur­avajufunkc­ionalnosti­profesiona­lizam policijske uprave, bez uvođenja etničkih podjela.

- Potrebna je profesiona­lna, nezavisna policija, bez neprikladn­og političkog utjecaja i odgovorna javnost. Činjenica je kako je HNK više od tri godine bez policijsko­g komesara, što je propust političkih lidera u izgradnji javnesigur­nostiistab­ilnost,napisalisu.

Na Twitteru se oglasila i Delegacija EU u BIH i poslala poruku da je profesiona­lna i nezavisna policija neophodna za vladavinu prava u BIH.

- Rješenje za imenovanje policijsko­g komesara u HNK mora podržati standarde profesiona­lizma i inkluzivno­sti. Stvaranje etničkih podjela ili paralelnih sistema ne približava BIH Evropskoj uniji, naveli su.

 ?? / miren ALJIĆ ?? UKC Tuzla na udaru je kritika zbog enormnih plata
/ miren ALJIĆ UKC Tuzla na udaru je kritika zbog enormnih plata
 ?? ?? Ministar Bevanda je poručio kako se ne radi na podjeli policije
Ministar Bevanda je poručio kako se ne radi na podjeli policije

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina