Oslobodjenje

Uhapšeni Ukrajinac nije tražio pomoć

Ambasador Ukrajine Volodimir Tolkač oglasio se tek jučer nakon što je prošle sedmice na graničnom prelazu Preševo uhapšen Andrij Naumov

-

Nakon što je u Srbiji pre sedam dana uhapšen bivši zvaničnik ukrajinske obaveštajn­e službe SBU Andrij Naumov, kojeg je 31. marta zbacio predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski pod optužbom za veleizdaju, nastala je sveopšta ćutnja koju juče konačno prekida ambasador Ukrajine u Beogradu Volodimir Tolkač.

Zavjet tišine

On je prvi zvaničnik Ukrajine koji se oglasio ovim povodom rekavši da se Naumov nije obraćao Ambasadi za pomoć te da je bolje sačekati neki odgovaraju­ći zahtev s njegove strane, kako bi Ambasada dala odgovaraju­ći zemlju, bez dozvole”. Tolčak će još juče kazati i da je, prema podacima Ambasade, u Srbiji trenutno 7.500 državljana Ukrajine, od kojih oko 500 ima stalni boravak po nekom osnovu.

Naumov je završio iza rešetaka zajedno sa nemačkim državljani­nom, navodno njegovim vozačem, zbog sumnje da je prao novac. Prema pisanju ukrajinske štampe, postoji strah da bi, zbog činjenice da Naumov raspolaže brojnim ukrajinski­m državnim tajnama, mogao da pokuša da trguje njima u zamenu za svoju slobodu.

Bivši zvaničnik se pridružio SBU 2019. godine, a u julu 2021. imenovan je za načelnika odeljenja unutrašnje

 ?? ?? Vlada RH je informisan­a i o nedjeljnom sastanku u Bruxellesu
Vlada RH je informisan­a i o nedjeljnom sastanku u Bruxellesu

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina