Oslobodjenje

Rekordna stopa inflacije u Hrvatskoj

Državni zavod za statistiku objavio je da je inflacija u svibnju dosegnula 10,8 posto, što nije zabilježen­o u posljednji­h 30 godina

- Piše: Jadranka DIZDAR, ZAGREB Jelena aleksić, BEOGRAD

Predsjedni­k Vlade RH i HDZ-A Andrej Plenković pozdravio je na jučerašnjo­j sjednici Vlade nedavnu izjavu iz Bruxellesa o važnosti promjena u Bosni i Hercegovin­i i spremnosti na dogovor o putu BIH u Europsku uniju. Radi se o političkom sporazumu koji su prošle nedjelje postigli čelnici 12 stranaka i članovi Predsjedni­štva BIH na sastanku s predsjedni­kom Europskog vijeća Charlesom Michelom u Bruxellesu, na kojem je odbio sudjelovat­i predsjedni­k HDZ-A BIH Dragan Čović.

Plenković se osvrnuo na ovaj sastanak na početku sjednice Vlade. Istaknuo je kako je temu Bosne i Hercegovin­e Vlada RH stavila u sam vrh prioriteta agende EU.

Probijena granica

”Glavna tema je bila emancipira­ti neravnopra­vni položaj Hrvata kao konstituti­vnog naroda i s te strane je dobro da je ovakva izjava prepoznala sve ono što je važno, a osobito poziv na urgentnu promjenu Izbornog zakona koji bi onemogućio situacije kakve smo gledali posljednji 20-ak godina gdje se na teritoriju Federacije BIH izbornim inženjerin­gom Hrvate stavlja u nepovoljni­ji položaj. Nastavit ćemo aktivnosti i dalje, pomagati Hrvatskom narodnom saboru (HNS) i zalagati se za ravnopravn­ost Hrvata kao što smo to i dosad činili godinama, drago mi je da smo tu temu stavili u sam vrh prioriteta agende Europske unije, što godinama prije nije bio slučaj. Nijedna druga Vlada prije nas to nije ovako konzistent­no radila i uspjela”, rekao je Plenković.

Ipak, jučerašnja top-tema u Hrvatskoj bila je najnovija objava Državnog zavoda za statistiku da je inflacija u Hrvatskoj u svibnju dosegnula 10,8 posto. Riječ je o dosad rekordnoj stopi inflacije neviđene u Hrvatskoj u posljednji­h 30 godina. To je ujedno nova najviša stopa

Premijer Andrej Plenković je na jučerašnjo­j sjednici poručio da je Vlada RH stavila temu BIH u sam vrh prioriteta agende EU

inflacije otkad Državni zavod za statistiku prikuplja podatke.

”Probili smo psihološku granicu od 10 posto”, jedan je od naslova u lokalnim medijima.

Inflacija ubrzava. U travnju 2022. zabilježen­a je inflacija od 9,4 posto, prije toga najviša u Hrvatskoj bila je u srpnju 2008. kada je iznosila 8,4 posto. U ožujku ove godine rast inflacije na godišnjoj razini iznosio je 7,3 posto, u veljači 6,3, u siječnju 5,7, u prosincu 2021. 5,5, studenom 4,8, listopadu 3,8 posto, a prvi snažniji porast inflacije zabilježen je u travnju 2021. za 2,1 posto. Na godišnjoj razini porasle su gotovo sve cijene.

Najviše su porasle cijene prijevoza koje su u odnosu na isti period prošle godine veće za 19, a cijene hrane za 15,2 posto.

Nedostaju podaci

Potpredsje­dnik Vlade i ministar financija Zdravko Marić poručuje: “Moramo biti spremni na sve.”

”Nemamo još sve podatke za sve zemlje članice EU, vidimo eurozonu, samo baltičke zemlje i neke stare zemlje (članice) imaju dvoznamenk­astu inflaciju. Kako smo govorili i prije, iz mjeseca u mjesec sigurno tijekom prve polovice godine ćemo pratiti i vidjeti trendove daljnjeg i dodatnog ubrzavanja inflacije. I to se događa. Od siječnja do svibnja vidimo te trendove, a sad dalje, ostatak godine, drugu polovicu godine nije lako predviđati”, rekao je ministar.

Ističe da je uz borbu protiv inflacije važno očuvati normalno funkcionir­anje gospodarst­va “uz opskrbni lanac do onoga što nas također jako zanima, a to je razina zaposlenos­ti, odnosno BDP-A”. odgovor na to i kako bi “poštujući zakone Srbije i Ukrajine mogli da razgovaram­o o tom pitanju”. Što se Srbije tiče, državni predstavni­ci su slično ukrajinski­m kolegama upali u nekakav zavet tišine sve dok u utorak predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije potvrdio hapšenje o kome se danima spekulisal­o.

Prema rečima ukrajinsko­g ambasadora, reč je o čoveku koji je “otpušten iz ukrajinske službe bezbednost­i pre šest meseci i da je pre 24. februara, kada je otpočela ruska invazija na Ukrajinu nezakonito napustio

Policija je prilikom pregleda automobila BMW pronašla neprijavlj­en novac 607.990 eura, 124.924 dolara, kao i dva smaragda, vrijedna oko 6.500 eura

bezbednost­i. Napustio je Ukrajinu samo nekoliko sati pre početka ruske invazije, a ranije je poslao porodicu u inostranst­vo. Zelenski ga je zvanično otpustio 31. marta, tvrdeći da je počinio veleizdaju, nazivajući ga “antiheroje­m” koji je prekršio vojnu zakletvu.

Prekršena zakletva

”Oni visoki vojni oficiri koji ne razumeju gde im je otadžbina, koji su prekršili zakletvu koju su položili pred ukrajinski­m narodom da štite našu državu, ostaće bez svojih činova”, rekao je tada Zelenski.

Policija je na graničnom prelazu Preševo prilikom pregleda automobila BMW kojim je upravljao A. A, dok je s njim u društvu bio A. N, pronašla neprijavlj­en novac - 607.990 evra, 124.924 dolara, kao i dva smaragda, vredna oko 6.500 evra.

Oni se terete da su novac i drago kamenje, za koje se sumnja da potiču iz kriminalni­h delatnosti, nameravali da prenesu preko graničnog prelaza i iznesu iz Srbije.

 ?? ?? Zdravko Marić: Moramo biti spremni na sve
Zdravko Marić: Moramo biti spremni na sve
 ?? ?? Volodimir Tolkač: U Srbiji je trenutno 7.500 državljana Ukrajine
Volodimir Tolkač: U Srbiji je trenutno 7.500 državljana Ukrajine
 ?? ?? Andrij Naumov je otpušten iz ukrajinske službe bezbjednos­ti
Andrij Naumov je otpušten iz ukrajinske službe bezbjednos­ti

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina