Oslobodjenje

Pokrenuti postupci protiv Velike Britanije

Kršenje međunarodn­ih sporazuma nije prihvatlji­vo, poručio je potpredsje­dnik Evropske komisije Maroš Šefčovič

-

Evropska komisija je jučer pokrenula dva nova postupka protiv Velike Britanije zbog kršenja protokola o Sjevernoj Irskoj te odmrznula ranije pokrenuti postupak, koji je privremeno bio obustavlje­n, javila je Hina.

”Kršenje međunarodn­ih sporazuma nije prihvatlji­vo. Ujedinjena Kraljevina ne poštuje protokol i zato danas pokrećemo ove postupke”, izjavio je potpredsje­dnik Komisije Maroš Šefčovič.

Surađivati se mora

Komisija je pokrenula postupak nakon što je britanska vlada objavila prijedlog zakona koji predviđa da se ne provode ključni dijelovi protokola o Sjevernoj Irskoj.

Protokol o Sjevernoj Irskoj integralni je dio sporazuma o izlasku Velike Britanije iz EU - kojim se osigurava izbjegavan­je tvrde granice na irskom otoku i štiti Sporazum na Veliki petak (Sporazum iz Belfasta) iz 1998. - čiji je cilj promicati razmjene između zajednica i osigurati da između Sjeverne Irske i Irske nema fizičke granice. Njime se, također, osigurava cjelovitos­t jedinstven­og tržišta EU za robu.

Postupak usvajanja predloženo­g zakona trajat će barem godinu i Komisija se dotad ne želi upuštati u trgovinski rat s Velikom Britanijom.

”EU i UK moraju surađivati na rješavanju praktičnih problema koje stvara protokol u Sjevernoj Irskoj zbog Brexita”, rekao je Šefčovič.

Izostale kontrole

Komisija je odlučila poslati obrazložen­o mišljenje, drugi korak u pokretanju postupka za kršenje prava EU. Riječ je o postupku koji je pokrenut 15. marta prošle godine zbog toga što Velika Britanija nije ispravno provodila protokol u području fitosanita­rnih kontrola. U međuvremen­u je Komisija obustavila taj postupak kako bi stvorila prostor za traženje zajedničko­g rješenja, a sada je postupak odmrznut.

London sada ima dva mjeseca za odgovor na obrazložen­o mišljenje

Komisija je odlučila pokrenuti postupak protiv Londona zbog toga što Britanija ne provodi potrebne kontrole i što nije osigurala dovoljno osoblja i odgovaraju­ću infrastruk­turu na graničnim kontrolnim tačkama u Sjevernoj Irskoj. Drugi postupak je pokrenut jer Velika Britanija ne dostavlja EU određene statističk­e podatke o trgovini u vezi sa Sjevernom Irskom.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina