Oslobodjenje

Privremeni silosi za žito

Nakon što je Biden rekao da Washington planira izgraditi silose, poljski ministar kaže da će za to biti potrebna tri-četiri mjeseca

-

Poljski ministar poljoprivr­ede Henryk Kowalczyk kaže da će američki plan za izgradnju privremeni­h silosa na granici s Ukrajinom za skladišten­je ukrajinsko­g žita i olakšan izvoz kroz poljske luke trajati tri do četiri mjeseca, javila je Fena.

Henryk Kowalczyk je rekao za poljsku TV da bi Ukrajina inače očekivala izvoz od oko pet miliona tona žitarica mjesečno, ali ruska blokada njezinih luka spriječila je isporuku zaliha putem mora.

Američki predsjedni­k Joe Biden kazao je da Washington planira izgraditi privremene silose u zemljama koje graniče s Ukrajinom, uključujuć­i i Poljsku. Potrebni su za skladišten­je na granici jer su željezničk­e pruge Ukrajine šire od željezničk­ih mreža EU i žito se mora istovariti na granici prije nego što se može pretovarit­i u vagone kako bi dalje išlo do poljskih morskih luka.

Kowalczyk kaže da je uvozni kapacitet na poljskoj granici trenutno ograničen na oko 1,5 miliona tona mjesečno, ali bi izgradnja silosa učinila proces lakšim. Međutim, poljski ministar je upozorio na to da nedostaju kontejneri za žito i oprema za pretovar.

- Ako ne isporučimo žito u Sjevernu Afriku, u zemlje Bliskog istoka, zavladat će glad, što će za posljedicu imati val migranata koji će krenuti prema zapadnoj Evropi, rekao je Kowalczyk.

 ?? / epa ?? Henryk Kowalczyk
/ epa Henryk Kowalczyk

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina