Oslobodjenje

Gas stiže iz Izraela i Egipta

Sporazum potpisan u Kairu smanjiće ovisnost Evropske unije o ruskom gasu

-

Egipat, Izrael i Evropska unija potpisali su jučer sporazum o povećanju prodaje tečnog prirodnog plina zemljama EU, koje imaju za cilj da smanje ovisnost o snabdijeva­nju plinom iz Rusije dok se rat u Ukrajini odugovlači, prenijela je Fena.

Sporazumom koji je potpisan u Kairu Izrael će slati više plina preko Egipta, koji ima kapacitete da ga ukapljuje za izvoz, izjavila je šefica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

- Kakav poseban trenutak. Toplo pozdravlja­m potpisivan­je ovog historijsk­og sporazuma, rekla je Von der Leyen na zajedničko­j konferenci­ji za novinare zajedno s egipatskim i izraelskim ministrima energetike, javlja AP.

Ona je kazala da je sporazum dio napora Evrope da diverzific­ira izvore energenata dalje od Rusije i uvozi ugljikovod­onike od drugih pouzdanih dobavljača - navodeći Izrael i Egipat koji su se posljednji­h godina pojavili kao izvoznici plina.

Prošle godine Evropska unija je uvezla oko 40 posto plina iz Rusije i zbog toga je imala poteškoće da uvede sankcije Rusiji zbog njene invazije na Ukrajinu.

Predsjedni­ca Evropske komisije ranije je naglasila da

Evropska unija želi ojačati energetsku saradnju s Izraelom, u svjetlu ruske upotrebe plina za ucjenu svojih članica zbog sukoba u Ukrajini.

”Kremlj je iskoristio našu ovisnost o ruskim fosilnim gorivima da nas ucjenjuje”, kazala je Von der Leyen u govoru na Univerzite­tu “Ben Gurion” u gradu Beersheba, na jugu Izraela.

 ?? / epa ?? Ursula von der Leyen ocijenila je sporazum kao historijsk­i
/ epa Ursula von der Leyen ocijenila je sporazum kao historijsk­i

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina