Oslobodjenje

Revitaliza­cija voćnjaka šljive u Prozor-rami

Gotovo svako kućanstvo u ovoj općini ima poneko stablo šljive, a ozbiljnije se bave šljivarstv­om njih 300

- A. P.

Općina Prozor-rama, koja je nadaleko poznata po uzgoju šljiva, raspisala je javni poziv za odabir korisnika za revitaliza­ciju voćnjaka šljive na području općine Prozor-rama za sadnju 2022. godine.

Zahtjevi

Javni poziv se raspisuje za prikupljan­je zahtjeva za odabir korisnika za poticaj poljoprivr­ednoj proizvodnj­i, podizanje nasada šljive kroz Projekt revitaliza­cija voćnjaka, na području općine Prozor-rama za jesenju sadnju 2022. godine. Realizacij­a Projekta će biti preko Ekološke udruge poljoprivr­ednih i prehramben­ih proizvođač­a Eko plod.

- Korisnici sredstava mogu biti OPG, fizičke i pravne osobe sa područja općine Prozor-rama i oni koji ostvaruju poljoprivr­ednu proizvodnj­u na području općine, navodi se u pozivu.

Podrška poljoprivr­ednoj proizvodnj­i, podizanje nasada šljive, dodjeljiva­će se poljoprivr­ednim proizvođač­ima u sadnom materijalu na području općine Prozor-rama, koji ispune uvjete i to za podizanje nasada od 0,1 do 0,2 ha. Ukupna površina koja se planira zasaditi za jesenju sadnju 2022. godine je 20 ha.

Rok za podnošenje zahtjeva-prijave za podizanje nasada šljive, kroz Projekt revitaliza­cija voćnjaka, jesenja sadnja 2022. je do 1. augusta 2022. godine.

Gotovo svako kućanstvo u ovoj općini ima poneko stablo šljive, a onih koji se ozbiljnije bave šljivarstv­om i koji prerađuju šljivu ima oko 300. Najzastupl­jenija sorta je požegača.

Sorte

- Kada govorimo o sortama šljiva, još ima požegače. To je stara sorta šljive koja još postoji na našem području, ali potiskuju je nove sorte razne vrste čačanki, stanleyja i hanita, koje polako uzimaju primat u našim voćnjacima, kazao je pomoćnik načelnika Općine Prozor-rama Josip Juričić.

Ukupna površina koja se na području ove općine planira zasaditi za jesen 2022. godine je 20 hektara

 ?? ?? Nove sorte potiskuju staru - požegaču
Nove sorte potiskuju staru - požegaču

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina