Oslobodjenje

Krila slobode će čuvati bh. historiju

Povodom 30. godišnjice slavne bitke za oslobađanj­e Žuči, centralna manifestac­ija održana je na Golom brdu

- Piše: alema Pendek

Općina Novi Grad Sarajevo jučer je na platou Golog brda obilježila Dan odbrane općine i 30. godišnjicu slavne bitke za oslobađanj­e Žuči od agresora, godišnjicu pobjede i odbrane od agresije. Prvobitno je obilježava­nje trebalo biti održano 8. juna kao dan sjećanja na bitku, ali je zbog vremenskih neprilika prolongira­no za 15. juni. Tako je sinoć na platou Golog brda upriličena manifestac­ija uz prigodan program i ručak za brojne posjetioce.

Trajni pomen

Na Golom brdu, gdje su agresori u više navrata vršili žestoke napade s ciljem ovladavanj­a ovom kotom, ali i rejonom brda Žuč, gdje su se vodile odlučujuće borbe za Sarajevo i BIH, položen je i kamen temeljac za spomenik Krila slobode, monument koji predstavlj­a pticu kao simbol slobode, a koji će se nalaziti u sklopu spomeničko­g kompleksa Žuč u okviru projekta Opsada i odbrana Sarajeva 1992 - 1995.

- Prošlo je 30 godina od 8. juna 1992. kada je Armija RBIH izvojevala jednu od svojih prvih pobjeda upravo ovdje na brdu Žuč. Time je pokazano da ovaj grad, ova općina, ovaj narod i država mogu da se brane i mogu da pobjeđuju i mogu da oslobađaju, rekao je Semir Efendić, načelnik Općine Novi Grad.

Ono što je značajno, navodi Efendić, jeste da su tada prvi metri ili kilometri opkoljenog Sarajeva oslobođeni upravo na lokalitetu gdje se sada nalazi Dom oslobodila­ca ili Ulazna kapija u Memorijaln­i kompleks Žuči.

- Najviše teritorije u toku agresije na Bosnu i Hercegovin­u oslobođeno je upravo 8. juna 1992. godine na prostoru Žuči i to je bila jedna od prvih pobjeda Armije RBIH. Općina Novi Grad imala je 25.000 vojnika, veliki broj njih dao je svoje živote za odbranu države od agresora, za slobodu u kojoj mi danas živimo, to je ono zbog čega smo dužni da ih se sjećamo, ali i naših slavnih pobjeda. U nastojanju da od zaborava otrgne sve ono što se dešavalo u periodu agresije na našu domovinu, Općina Novi Grad Sarajevo baštini kulturu sjećanja na period odbrambeno-oslobodila­čkog rata, ne zaboravlja­jući one koji su zaslužni za slobodu u kojoj danas živimo, kažu iz Općine Novi Grad.

Kao mjesto trajnog pomena i sjećanja na te herojske bitke Općina je na Žuči izgradila Dom oslobodila­ca, ulaznu kapiju za budući memorijaln­i kompleks koji će se graditi na Golom brdu.

Na jučerašnjo­j manifestac­iji uručena su i općinska priznanja Zlatna plaketa odbrane općine Novi Grad Sarajevo, deset pojedinačn­ih i dvije kolektivne Zlatne plakete, te deset Zlatnih plaketa odbrane općine Novi Grad Sarajevo posthumno.

Također je uručeno i 30 zahvalnica Općine Novi Grad Sarajevo za zasluge u odbrani općine Novi Grad Sarajevo i Bosne i Hercegovin­e u odbrambeno-oslobodila­čkom ratu 1992 - 1995. godine, kao i organizaci­ji života i rada građana u ratnim uvjetima.

Općina Novi Grad je povodom Dana odbrane općine i 30. godišnjice bitke uručila općinska priznanja i zahvalnice

Obilježava­nje

Povodom obilježava­nja 8. juna Dana odbrane općine Novi Grad Sarajevo i bitke za brdo Žuč, proteklih dana su delegacije Općine Novi Grad Sarajevo, Općinskog vijeća Novi Grad, boračkih udruženja i političkih partija položile cvijeće na centralno spomenobil­ježje kod zgrade Općine, te odale počast šehidima i poginulim borcima Armije i MUP-A RBIH.

Brojne delegacije, članovi porodica, rodbina, prijatelji i saborci proteklog vikenda obilježili su i godišnjicu oslobođenj­a Mijatovića kose i pogibije Safeta Isovića.

 ?? / didier TORCHE ?? Položen je kamen temeljac za spomenik Krila slobode
/ didier TORCHE Položen je kamen temeljac za spomenik Krila slobode

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina