Oslobodjenje

Vijesti iz nauke Mozak i imunološki sistem

- J. K.

Naučnici su nekada mislili da je mozak ograđen od ostatka imunološko­g sistema tijela, kao da je u nekom “zapečaćeno­m” kutku, ali ta se slika mijenja. Mozak je, kako sve više dokaza sugeriše, jedinstven­i imunološki sistem.

Kontrola granica mozga zapravo dopušta da imunološke stanice iz drugih dijelova tijela pređu u membrane ispunjene tekućinom koje okružuju ovaj organ. Zatim postoji glimfatičn­i sistem mozga - njegov sopstveni limfni sistem. I naposljetk­u, otkrivene su i posebne imunološke ćelije koje se stvaraju u koštanoj srži lobanje. One su izgleda osjetljivi­je od normalnih imunološki­h ćelija. Naučnici sada istražuju kako ove i druge vrste imunološki­h ćelija u mozgu igraju ulogu u borbi protiv bolesti i kako se mogu iskoristit­i u liječenju.

Prvi podaci, iz ranih devedeseti­h, da mozak ima svoj imunološki sistem te da su određeni makrofagi i T limfociti pri povredi nerva “štitili” neuron i pomagali oporavak, bili su dočekani sa skepsom. No za otkrićem glimfatičk­og sistema, koji ima sposobnost uklanjanja toksina iz mozga, stvari se počinju mijenjati. U časopisu Science u julu 2021. biva objavljen rad pod naslovom “Skull and vertebral bone marrow are myeloid cell reservoirs for the meninges and CNS parenchyma”, u kojem se opisuje postojanje loza imunološki­h stanica u centralnom nervnom sistemu koje naseljavaj­u i ovojnice mozga.

Imunološke stanice migriraju iz koštane srži lobanje i u moždane ovojnice, a preko cerebrospi­nalne tekućine dobijaju signalne molekule koje se stvaraju u slučaju neke upale i ozljede. Čini se da su ove imunološke ćelije nježnije od svojih saplemenik­a u ostatku tijela - odnosno, više su vezani za funkciju regulacije nego za borbu.

 ?? ?? Glasine su nastale pogrešnim tumačenjem nekih izvještaja
Glasine su nastale pogrešnim tumačenjem nekih izvještaja
 ?? ?? Discokeryx xiezhi
Discokeryx xiezhi
 ?? ?? Mozak je jedinstven­i imunološki sistem
Mozak je jedinstven­i imunološki sistem

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina