Oslobodjenje

Fosilni ostaci pražirafe

- J. K.

Naučnici su pronašli fosilne ostatke jedne pražirafe, srodne današnjim žirafama. Ova životinja je živjela na području današnje Kine, a imala je na glavi tvorevinu nalik na kacigu.

Novoopisan­a vrsta žirafa koja je živjela prije milion godina u Kini sugeriše kako je žirafa mogla dobiti svoj dugi vrat. Discokeryx xiezhi, nazvan po mitskom stvorenju nalik jednorogu iz kineske mitologije, imao je debelu glavu optimizira­nu za borbe velike brzine i udaranja glavom. Ova bića su imala kao neku vrstu kacige na glavi.

Njegovo otkriće dodaje veću težinu teoriji da su žirafe razvile duže vratove za seksualno natjecanje, pri čemu su mužjaci žirafa sudjeloval­i u nasilnim borbama zamahujući vratom, a duži vratovi privlače parove. Rad o ovoj neobičnoj izumrloj vrsti objavljen je u Science pod naslovom “Sexual selection promotes giraffoid head-neck evolution and ecological adaptation”.

Iz ovoga se može zaključiti da možda nije hrana, nego nagon za produženje­m vrste bio glavni okidač razvoja dugih vratova kod žirafa.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina