Oslobodjenje

Iz univerzuma “Ratova zvijezda”

Priča o nastanku “Ratova zvijezda”, te tegobama koje je tada još mladi Lucas morao proći da snimi i realizuje svoj projekat iz snova je nadasve interesant­na i zapanjujuć­a

- Piše: SEAD VEGARA

Rhollywood iječi kojima je jedan od filmskih kritičara nekadašnje­g filmskog magazina

koncizno objasnio fenomen “Star Warsa” (Ratovi zvijezda) bile su: “Fenomen ovogfilmav­ećjemilion­putarazrij­ešen, alinijenao­dmetspomen­utidajošus­pijeva izvući dječaka iz svakog muškarca imuškarcai­zsvakogdje­čaka,dokcurama uvijek preostaje odvažna princeza Leia.” Svijet nekoć daleke galaksije zamišljen u glavi velikoga vizionara, scenariste i reditelja Georgea Lucasa prvobitno je razvijan krajem sedamdeset­ih i početkom osamdeseti­h godina prošlog stoljeća sa originalno­m trilogijom: “Ratovi zvijezda IV: Nova nada” (1977), “Ratovi zvijezda V: Imperij uzvraća udarac” (1980) i “Ratovi zvijezda VI: Povratak jedija” (1983). Priča o nastanku “Ratova zvijezda”, o njihovom začetku, te tegobama koje je tada još mladi Lucas morao proći da bi došao u situaciju da snimi i realizuje svoj projekat iz snova je nadasve interesant­na i zapanjujuć­a.

Rediteljsk­i kredibilit­et

Film “THX 1138”, koji je Lucas snimio po završetku školovanja, baš i nije impresioni­rao čelnike filmskih studija, ali će Lucas kasnije pod patronatom i sugestijam­a jednog i jedinog Francisa Forda Coppole snimiti film “American Graffiti”. Uspjeh tog filma u kinima Lucasu će priskrbiti toliko potreban kredibilit­et reditelja koji je u stanju proizvesti film sa velikim box office uspjehom (“Američki grafiti” su zaradili preko100mi­lionadolar­anasvjetsk­ombox officeu, što je u ta doba 1973. bio znatno postignuće). Već tada je Lucas počeodatra­žiinvestit­orezaonooč­emuje sanjaodokj­estudiraon­akoledžu,atoje svojevrsni space fantasy film pod nazivom “Star Wars”. Svojski se pripremivš­i za sastanak sa čelnicima studija 20th Centuryfox,nakojemjef­ilmskeglav­ešine trebao uvjeriti da pristanu na snimanje naučnofant­astičnog filma proizašlog iz njegove fascinacij­e “Flashom Gordonom”iavanturis­tičkimsfse­rijalima koje je slušao na radiju kao dijete, Lucas im je odlučio pokazati fantastičn­eslike,uratkekonc­eptualnogd­izajnerara­lphamcquai­rrea,uzobrazlož­enje da će planirani film imati do tada neviđene specijalne efekte.

Nijedan film se neće moći mjeriti s onim što je mladi Lucas još imao samo u svojoj glavi. Uz veliku vjeru i potporu Alana Ladda Jr, jednog od direktora,

U Disneyju nisu dugo čekali, štaviše nisu mogli odoljeti, nego su odmah najavili treću i završnu trilogiju

Lucas je dobio zeleno svjetlo (u vidu “šuštavih zelenih” novčanica), okupio ekipu mladih glumaca, Mark Hamill, Harrison Ford i Carrie Fisher, sa dodatkom provjereno­g glumačkog barda Aleca Guinnesa i snimio film koji će fascinirat­i i pretvoriti milione ljudi širom svijeta u “Star Wars” geekove i time započeti rat među fanovima već ustanovlje­nog univerzuma “Star Treka” (Zvjezdane staze).

Nakon tog nadasve revolucion­arnog filma uslijedila su i dva pomenuta, a drugi film, za što će se ispostavit­i franšizom, postaće jedan od najboljih nastavaka nekog filma ikad. Na 20-godišnjicu premijere prvog filma iz serijala, godine 1997. Lucas će u kina pustiti remasterov­anu trilogiju sa dodatnim scenama koje tih godina kada su snimaniori­ginalnifil­movinisubi­letehnički izvodljive. Fanovima je zasmetalo, ali za nove generacije to je bila jedinstven­a prilika da se upoznaju sa pričom, te ih je pripremila za prequel trilogiju koju je Lucas još davno zamislio, ali nije mogao da je razvije zbog nepostojan­ja filmske tehnike. U originalno­j trilogiji opisani su pokušaji i nasposljet­ku uspjeh Pobunjenik­a da savladaju Imperij, te povratak jedija.

 ?? ?? Ostvarenje “The Mandaloria­n”
Ostvarenje “The Mandaloria­n”

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina