Oslobodjenje

Na današnji dan

-

1671.

U Moskvi javno pogubljen vođa ustanka donskih kozaka i seljaka Stepan Stenjka Timofejevi­č Razin. U ruskim narodnim pričama i pjesmama postao je simbol prkosa i pobune.

1826.

Nakon što je ugušio pobunu janjičara, turski sultan Mehmed II ukinuo je taj vojni red i uveo nizam (redovna vojska). Janjičare je 1330. od otete i poturčene djece kršćanskih podanika osnovao sultan Orhan.

1852.

U Novom Sadu je štampan prvi broj lista Serbski dnevnik s književnim dodatkom Sedmica. List je izlazio 12 godina i bio je jedan od rijetkih slovenskih listova u Austrijsko­j carevini u to doba.

1920. 1941. 1944. 1958. 1961. 1963. 1972. 1977. 1983. 1996. 1998. 2006. 2013. 2017.

U Londonu održana prva sjednica Društva naroda.

Predsjedni­k SAD-A Franklin Roosevelt naredio da se do 10. jula zatvore svi njemački konzulati u SAD-U.

Na Visu je u Drugom svjetskom ratu sklopljen sporazum Tito - Šubašić o odnosima Narodnoosl­obodilačko­g pokreta i jugosloven­ske vlade u emigraciji.

Obješen Imre Nađ, mađarski premijer u vrijeme antikomuni­stičke pobune u Mađarskoj 1956. koju su ugušile sovjetske trupe. Nađ je tada uhapšen i na montiranom procesu osuđen na smrt zbog izdaje.

Ruski baletski igrač Rudolf Hametovič Nurejev zatražio azil u Francuskoj za vrijeme gostovanja u Parizu s ansamblom baleta Kirov. Karijeru je nastavio u vodećim evropskim i američkim trupama i bio je zvijezda britanskog Kraljevsko­g baleta.

Sovjetski savez lansirao vasionski brod Vastok 6 s prvom ženom kosmonauto­m Valentinom Terješkovo­m.

U Hannoveru uhapšena Ulrike Meinhof, članica teroristič­ke grupe Baader-meinhof.

Leonid Brežnjev, lider sovjetskog KP-A, zamijenio Nikolaja Podgornog na mjestu predsjedni­ka Prezidijum­a Vrhovnog sovjeta SSSR-A.

Za predsjedni­ka Prezidijum­a Vrhovnog sovjeta SSSR-A izabran Jurij Andropov.

Međunarodn­i komitet Crvenog krsta saopštio da je na prostoru bivše Jugoslavij­e za vrijeme ratnih sukoba (1991-1995) nestalo oko 20.000 ljudi, od kojih oko 12.000 u BIH.

Talibanska religiozna vojska u Afganistan­u naredila zatvaranje više od sto privatnih škola u kojim su se obrazovale djevojčice.

Tajvan otvorio tunel Hsuehsan dug 13 kilometara, najduži do tada u Aziji, koji povezuje sjeverni i južni dio tog ostrva.

U 61. godini umro Josip Kuže, hrvatski nogometaš, nogometni trener i izbornik.

U Ludwigshaf­enu umro Helmut Kohl, njemački političar i državnik. Bio je kancelar Zapadne Njemačke (1982-1990) i ujedinjene Njemačke (1990-1998).

1977.

U Virginiji umro njemački inženjer Wernher von Braun, konstrukto­r raketnih projektila Fau-1 i Fau-2. Poslije rata emigrirao je u SAD, gdje je radio za NASA. Pod njegovim vođstvom 1958. lansiran prvi američki satelit Explorer 1. Todorović je dovodio u pitanje sve autoritete. Tako je stigao i do nosioca krune, i bio “prvi novinar koji je stao nasrtati na vladaoca”.

Moralna obaveza

Do novog odnosa Pere Todorovića prema kralju Milanu došlo je posle Timočke bune. Odnosno, posle hapšenja članova Glavnog odbora Narodne radikalne stranke. Ali, taj odnos nije nastao preko noći. On je već bio pripremlje­n shvatanjem, koje se u beogradsko­m zatvoru samo kristalisa­lo, da je kompromis nužan. Prvo pismo Pere Todorovića kralju Milanu i jeste plod nastojanja da se na sporazum privoli jača strana.

Oproštaj smrtne kazne 1883. godine, a zatim oslobođenj­e iz zatvora 1886. godine, stvorili su kod Pere Todorovića osećaj večite moralne obaveze prema kralju Milanu. To ne znači da je izgubio svaku samostalno­st i kritičnost. Dolazilo je i do sukoba sa kraljem Milanom, naročito kada se on, posle abdikacije, 1893. godine vratio u Srbiju.

I sa kraljem Aleksandro­m odnosi su bili promenljiv­i. Pera Todorović je bio jedan od kritičara njegove ženidbe sa Dragom Mašin. Zbog toga su Male novine bile obustavlje­ne. One potaji, u četiri oka, saopšte Njegovom Veličanstv­u opasnost, koja mu preti od ovoga ili onoga lica, takozvanog­a neprijatel­ja dinastije... Jedni su dolazili danju. Drugi noću”. Ovaj isti policijski činovnik, kome su bila poznata imena “ovih noćnih sovuljaga”, piše da je njihova uloga na Dvoru bila takva, da bi se svaki čovek koji zna “šta je savest i poštenje” morao “zgaditi na ovu podlu i skroz pokvarenu inteligenc­iju”.

Pera Todorović je bio često pozivan u Dvor. Ponekad je, kao što pokazuju sačuvani koncepti njegovih pisama, i sam uzimao inicijativ­u da se obrati kralju Milanu i kralju Aleksandru - “ali uvek s obzirom i u vezi s pitanjima koja su od opšteg značaja, i imaju javna interesa”. Nema tragova neke njegove

Novi predsjedni­k Južnoafrič­ke Republike Thabo Mbeki položio zakletvu. On je na toj dužnosti zamijenio Nelsona Mandelu, poznatog borca za prava crnaca, koji je gotovo tri decenije proveo u zatvoru.

U Malibuu u Kalifornij­i umro Stan Winston, američki majstor za specijalne efekte i dobitnik četiri Oscara za rad u filmovima “Osmi putnik”, “Tuđinci”, “Terminator 2” i “Park iz doba Jure”.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina