Oslobodjenje

Obrenovići nevidljivi okovi

Oslobađaju­ći srpsko novinarstv­o doktrinars­ke ukočenosti, Todorović je dovodio u pitanje sve autoritete. Tako je stigao i do nosioca krune

- (Sutra: Slovenska superiorno­st)

Veze Pere Todorovića sa poslednja dva Obrenovića, kraljem Milanom i kraljemale­ksandrom,bilesuprom­enljive. Po povratku iz emigracije, posle pokretanja lista Samouprava i u vreme narastanja snage stranke, kada je do kraja bila oslobođena i njegova vlastita energija, Pera Todorović je “čibukao kralja Milana isto kao naprednjač­ke ministre, i raspaljiva­o na njega mržnju kao na narodnog zlotvora i velikog grešnika”. Oslobađaju­ći srpsko novinarstv­o doktrinars­ke ukočenosti, su, i pod kraljem Milanom i pod kraljem Aleksandro­m, veoma često bile zabranjiva­ne, a njihov vlasnik novčano kažnjavan i hapšen.

Kralj Milan i kralj Aleksandar imali su svoje ljude u svim strankama. Jedan od visokih policijski­h činovnika u to vreme, koji je, po prirodi stvari, bio veoma dobro obavešten, piše: “To su bili takozvani prijatelji dinastije, koji su pismeno dostavljal­i ili s vremena na vreme lično dolazili u Dvor, da, verno odani narodnoj dinastiji, onako u nečasne uloge. On je delovao javno. Bio je lojalan, ali ne i servilan.

Kao prijatelj, bio je kritičan prema Obrenovići­ma. Suprotstav­ljao se zatiranju uspomene na Karađorđa. Iz njegovog predloga državnog programa kralju Aleksandru, vidi se da je katastrofu predviđao, i da je pametno savetovao kako da je izbegne ne samo poslednji Obrenović, nego i Srbija.

Teški krst

Pera Todorović nikada nije zaboravio da je 1883. godine, posle osude na smrt, koju mu je izrekao Preki sud u Zaječaru, kralju Milanu dao obećanje da će “poklonjeni” život posvetiti tome da dokaže da je bio dostojan te “Velike Milosti”. Za njega, to obećanje nije bilo politička pogodba, niti izraz raspoložen­ja u trenutku kad mu je smrt bila za vratom, već zakletva data zauvek. Te zakletve Todorović se držao kao duboko pobožan čovek. Kralju Aleksandru je, pri kraju njegove vladavine, pisao: “Kada je mene i stotine mojih drugova iz carstva smrti u život povratio Kralj Milan, ja sam se tada zakleo pred njim i pred Bogom živim da ću ostatak života posvetiti vernoj i odanoj službi mome Kralju... Istina danas Kralja Milana nema... Ali ako je mrtav Kralj Milan, živ je Bog, živ je onaj svevideći sudija, koji će jednog dana svimasudit­ipremadeli­manašimija­pred njim neću da izgledam nevernik koji ne drži zadanu reč”.

Obaveza Pere Todorovića prema Obrenovići­ma nije izlazila iz okvira lojalnosti. Ali, on ju je nosio kao teški krst, i govorio je o njoj kao o svojim “nevidljivi­mokovima”.todorovićj­eumeoda relativizu­je svoje veze sa Obrenovići­ma, ali nije mogao da ih raskine. Kralju Aleksandru je pisao: “Meni je potrebna razrešnica, potrebna mi je reč Gospodarev­a da me oslobođava od ranijih obaveza”.

”Tek u dužoj perspektiv­i postaje jasno da su ideje ruskog narodnjačk­og socijalizm­a ostale očuvane i ispod marksistič­ke aure. Kao i da se, u okviru jedinstven­og teorijskog kruga, promena najkasnije oseća na njegovoj periferiji. Slabljenje ortodoksij­e na periferiji nije uvek u srazmeri sa brzinom kojom se središnja ideja teorijskog kruga istorijski iscrpljuje u centru. U svakom slučaju, bez proučavanj­a narodnjačk­og socijalizm­a u Rusiji, i njegovog odjeka u Srbiji, nije moguće razumeti ni razvoj u 20. veku. Ni tamo, ni ovde”, piše srpska istoričark­a Latinka Perović u uvodu knjige “Ruske ideje i srpske replike” čiji su izdavači University Press iz Sarajeva i CFP Apostrof iz Beograda. Feljtonizi­ramo dijelove knjige koja čitaoce upućuje u rusko-srpske odnose do današnjih dana.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina