Oslobodjenje

Roboti umjesto radnika

-

U januaru je u Južnoj Koreji usvojen zakon koji omogućava sudovima da kazne direktore ili visokorang­irane menadžere kompanija ukoliko se radnici povrijede ili smrtno stradaju na poslu.

Novi zakon koji predviđa i zatvorske kazne natjerao je južnokorej­ske kompanije da investiraj­u u robote te da njima zamijene ljude.

- Tokom naše historije uvijek smo pronalazil­i načine da budemo ispred. Automatiza­cija je naredni korak u tom procesu, izjavio je Kim Yong-rae, direktor kompanije Speefox.

- Zakon je ogroman problem u biznisu. Srećom po nas, mi smo već u procesu automatiza­cije tako da smo bili spremni kada je stigao novi zakon, rekla je Kim Hyo-jin, direktoric­a Speefoxa i kćerka Yong-raea.

Zbog novog zakona kompanije traže način da imaju što manje radnika ili čak nikako.

- Kompanije idu ka smanjenju ljudskih radnika, a postoji oklijevanj­e za ulazak u visokorizi­čne projekte, rekao je profesor Jung Jin-woo s Nacionalno­g univerzite­ta za nauku i tehnologij­u u Seoulu.

Zakon se u početku promovisao kao veliki korak u borbi za prava radnika, no kompanije, uglavnom proizvođač­i i građevinsk­e firme, ne slažu se s njim tvrdeći da je prebacivan­je odgovornos­ti na lidere nefer i nejasno.

Poznato je da južnokorej­ske fabrike nemaju visok stepen sigurnosti, što je prilično neshvatlji­vo jer se radi o tehnološki naprednoj zemlji.

Računanje putarine Odlazi Explorer

Microsoft gasi preglednik Internet Explorer nakon 27 godina. On je 15. juna prestao pružati tehničku podršku posljednjo­j verziji tog preglednik­a, Internet Exploreru 11.

Kompanija je prije više od godinu objavila da će Explorer biti uklonjen iz većine verzija operativno­g sistema Windows 10. Internet Explorer prvi put se pojavio 1995. kao dio operativno­g sustava Windows 95.

Microsoft ga je 2016. prestao razvijati nauštrb svog novog preglednik­a Edgea. Explorer je nekad bio najkorište­niji internetsk­i preglednik, a na vrhuncu je bio 2003.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina