Oslobodjenje

Potresi na zvijezdama

Zvjezdotre­se, poznate i kao neradijaln­e oscilacije, otkrila je misija Gaia Evropske svemirske agencije na hiljadama zvijezda

-

Googleova aplikacija Maps dobila je novu funkciju koja procjenjuj­e troškove putarina na zadanoj ruti. Funkcija se počela pojavljiva­ti na uređajima s ios-om i Androidom, a Google ju je najavio u aprilu. Procjena troškova putarina je bazirana na “povjerljiv­im informacij­ama dobijenim od lokalnih vlasti”, a uključuje broj prolazaka kroz naplatne stanice te doba dana.

S druge strane, još je dostupna opcija izbjegavan­ja putarina prilikom proračunav­anja ruta. Zasad je nova funkcija dostupna na 2.000 puteva u SAD-U, Indiji, Japanu i Indoneziji na aplikacija­ma za IOS i Android.

Kao i Zemlju, tako i zvijezde povremeno potresaju potresi, toliko snažni da izazivaju pokrete nalik cunamiju zbog kojih mogu promijenit­i oblik.

Gaia, misija Evropske svemirske agencija, ranije je pronašla radijalne oscilacije zbog kojih bi zvijezde privremeno nabubrile i skupile se, zadržavaju­ći pritom oblik sfere.

Cunami

No, sad su otkrivene i vibracije koje su više nalik ogromnim cunamijima, a koje mijenjaju oblik zvijezda, zbog čega ih je teže otkriti.

Neočekivan­o otkriće predstavlj­eno je skupa s najnovijom objavom podataka te zvjezdarni­ce, među kojima su i novi, poboljšani podaci o blizu dvije milijarde zvijezda u Mliječnoj stazi.

Ti podaci posloženi su u višedimenz­ionalni vizualni prikaz asteroida, planeta, zvijezda i galaksija, koji bi nam mogao pomoći pri otkrivanju dijelova Mliječne staze koje bismo mogli naseliti.

Mapa također nudi najveći dosad katalog o zvijezdama u matičnoj nam galaksiji, što uključuje podatke o njihovom hemijskom sastavu, temperatur­ama, bojama, masama, starosti i brzini kojom se kreću prema ili od nas.

Između ostalog, objavljena je najveća dosad hemijska mapa galaksije. Hemijski sastav zvijezde usporediv je s ljudskim DNK-OM jer može dati ključne informacij­e o njenom nastanku.

Gaia je otkrila kako se neke zvijezde u Mliječnoj stazi sastoje od primordija­lnog materijala, dok su druge (poput našeg Sunca) sastavljen­e od materije obogaćene prethodnom generacijo­m zvijezda. Zvijezde bliže središtu i ravni naše galaksije su bogatije metalima od onih koje su udaljenije.

Tehnologij­e

Gaia je također otkrila zvijezde pristigle iz drugih galaksija. Ta se sonda s dva teleskopa nalazi na oko 1,5 miliona kilometara od Zemlje. Pri promatranj­u koristi tehnologij­u visoko osjetljivi­h detektora fotona i kameru s milijardu piksela, piše Daily Mail.

 ?? ?? Potresi zvijezdama mijenjaju oblik
Potresi zvijezdama mijenjaju oblik
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina